0 0
Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
500 γρ Κιμάς μοσχαρίσιος
1 τριμμένο στον τρίφτη Κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες Σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
2 φέτες Ψωμί μπαγιάτικο (μόνο η ψίχα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα
1 Αυγά
4-5 κλωναράκια φρέσκο Δυόσμος ψιλοκομμένα (περίπου 2 κ.σ.)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο Μαϊντανός
1 κ.γ Ρίγανη
2 κ.σ Ξύδι
1 σφηνάκι Ούζο
1 πρέζα Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι
150 γρ Αλεύρι
500 ml Ελαιόλαδο ποσότητα αρκετή ώστε το λάδι στο τηγάνι να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση των κεφτέδων

Nutritional information

360 kcal
Θερμίδες
20 γρ
Πρωτεΐνη
18 γρ
Λιπαρά
28 γρ
Υδατάνθρακες

Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς

Παρέα με τηγανιτές πατατούλες γίνονται ανάρπαστα!

Κουζίνα:

Παραδοσιακή συνταγή για αφράτα, αρωματικά κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο όπως της γιαγιάς. Γεμάτα γεύση και νοσταλγία, φέρνουν την οικογενειακή θαλπωρή στο τραπέζι.

  • 01:15:00
  • Μερίδες 4
  • Μέτρια

Υλικά

Οδηγίες

Share

Όταν μιλάμε για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, λίγες μυρωδιές είναι τόσο νοσταλγικές όσο εκείνη των κεφτεδακίων που τηγανίζονται στην κουζίνα της γιαγιάς. Τα τραγανά, ροδοκόκκινα κεφτεδάκια με το άρωμα του φρέσκου δυόσμου ξυπνούν μνήμες οικογενειακής θαλπωρής – τότε που μαζευόμασταν γύρω από το τραπέζι και η αγάπη “έδενε” με κάθε μπουκιά.

Η γεύση τους είναι μια ζεστή αγκαλιά, μια γευστική ανάμνηση από τις Κυριακές στο σπίτι, γεμάτες γέλια, ιστορίες και την ανυπομονησία να κρυφοκοιτάξουμε το τηγάνι. Καθώς οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας τα έπλαθαν με μεράκι, ο αέρας γέμιζε με το μεθυστικό άρωμα του δυόσμου και των μπαχαρικών, προκαλώντας μας να δοκιμάσουμε ένα πριν καν σερβιριστεί το φαγητό. Δεν είναι απλώς ένας μεζές – είναι κομμάτι της παράδοσής μας, ένας τρόπος να πεις “σ’ αγαπώ” με υλικά τόσο απλά μα και τόσο μαγικά.

Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα)

(Περίπου ανά 1 μερίδα, σε σύνολο 4 μερίδων)

  • Θερμίδες: ~360 kcal

  • Πρωτεΐνη: ~20 g

  • Λιπαρά: ~18 g

  • Υδατάνθρακες: ~28 g

(Οι τιμές είναι ενδεικτικές, υπολογισμένες για τηγανητά κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο. Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του κιμά και το πόσο λάδι θα απορροφηθεί στο τηγάνισμα.)

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
40min

Προετοιμασία μείγματος

Στύψτε καλά το μουλιασμένο ψωμί και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αυγό, το ξύδι και το ούζο (αν χρησιμοποιήσετε). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Tip: Αν το μείγμα φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέστε 1-2 κ.σ. νερό και συνεχίστε το ζύμωμα - αυτό βοηθά να γίνουν πιο αφράτα​. Ζυμώστε για λίγα λεπτά, αλλά όχι υπερβολικά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά χωρίς να "σφίξει" υπερβολικά ο κιμάς. Μια παλιά συμβουλή της γιαγιάς ήταν να αφήνει το μείγμα στο ψυγείο για ~30 λεπτά, ώστε να ξεκουραστεί και να δέσουν τα αρώματα.

2
Ok
5min

Πλάσιμο Πανάρισμα

Πλάστε τα κεφτεδάκια σε μικρές μπαλίτσες, περίπου σε μέγεθος καρυδιού (ή λίγο μεγαλύτερα, ανάλογα με την προτίμηση). Φροντίστε να τα πλάσετε απαλά, χωρίς να τα πιέσετε πολύ, για να μείνουν αφράτα στο εσωτερικό τους – άλλωστε, το ελαφρύ πλάσιμο ήταν μυστικό των γιαγιάδων μας για μαλακά κεφτεδάκια. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το αλάτι και τα μπαχαρικά, τηγανίστε μια μικρή μπαλίτσα δοκιμαστικά και προσαρμόστε το καρύκευμα στο μείγμα αν χρειάζεται.
Απλώστε λίγο αλεύρι σε έναν πλατύ δίσκο ή πιάτο. Κυλήστε κάθε κεφτεδάκι ελαφρά μέσα στο αλεύρι, έτσι ώστε να καλυφθεί με μια λεπτή στρώση. Tip: Τινάξτε απαλά τα κεφτεδάκια να φύγει το περιττό αλεύρι - μια λεπτή στρώση αλευριού θα δώσει τραγανή κρούστα χωρίς να τα στεγνώσει

3
Ok
30 min

Τηγάνισμα

Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) σε ένα βαθύ τηγάνι. Θέλουμε το λάδι ζεστό (δοκιμάστε να ρίξετε ένα μικρό κομματάκι ζύμης· αν τσιτσιρίσει έντονα, είναι έτοιμο). Τοποθετήστε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια στο τηγάνι, χωρίς να το παραγεμίσετε (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού). Τηγανίστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσοκαφέ χρώμα από όλες τις πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 λεπτά τηγάνισμα ανά παρτίδα (ανάλογα το μέγεθος). Μόλις είναι έτοιμα, βγάλτε τα και ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια ώσπου να τηγανιστούν όλα. Το σπίτι πλέον θα έχει γεμίσει με εκείνη τη μεθυστική μυρωδιά που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

4
Ok

Σερβίρισμα & Συνοδευτικά

Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και σερβίρετέ τα ζεστά. Ιδανικά, στύψτε από πάνω φρέσκο λεμόνι – το λεμόνι αναδεικνύει υπέροχα τη γεύση τους και είναι σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για τα παραδοσιακά κεφτεδάκια.

Τα κεφτεδάκια αυτά στέκονται υπέροχα σε κάθε περίσταση - από το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι μέχρι τον μεζέ σε μια γιορτή. Ακολουθούν μερικές προτάσεις σερβιρίσματος για να τα απολαύσετε σε διαφορετικές περιστάσεις:

  • Κλασικό οικογενειακό γεύμα: Συνοδέψτε τα ζεστά, φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια με τραγανές τηγανητές πατάτες (φυσικά!), χωριάτικη σαλάτα και δροσερό τζατζίκι ή στραγγιστό γιαούρτι. Αυτός ο συνδυασμός είναι ανεπανάληπτος και θυμίζει τα Κυριακάτικα τραπέζια της παιδικής μας ηλικίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα σερβίρετε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας για ένα πιο χορταστικό πιάτο.

  • Μεζές για την παρέα: Τα κεφτεδάκια είναι ιδανικά ως ορεκτικό σε τραπεζώματα και παρέες. Σερβίρετέ τα σε πιατέλα με οδοντογλυφίδες, plenty of λεμόνι στα μικρά μπολάκια για όσους θέλουν έξτρα, και συνοδεύστε τα με ένα-δυο παγωμένα ουζάκια ή μπύρες. Οι φίλοι σας θα λατρέψουν αυτό το παραδοσιακό μεζεδάκι που σηκώνει πολλή κουβέντα και γέλιο γύρω του. (Μην εκπλαγείτε αν εξαφανιστούν σε χρόνο μηδέν!)

  • Καλοκαιρινό σνακ / πικνίκ: Ξέρετε ότι αυτά τα κεφτεδάκια τρώγονται ευχάριστα ακόμα και κρύα; Η γιαγιάδες συνήθιζαν να τα βάζουν σε καλαθάκι για την παραλία ή το ταξίδι. Με λίγο λεμόνι από πάνω, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό μεζεδάκι που μπορείς να απολαύσεις κάτω από την ομπρέλα στη θάλασσα​. Επίσης, δοκιμάστε να τα βάλετε σε ένα σάντουιτς ή σε πίτα μαζί με ντομάτα, μαρούλι και τζατζίκι - φτιάχνετε έτσι ένα ελληνικό σπιτικό "burger" ή μια πίτα κεφτεδάκια που συναγωνίζεται τα σουβλάκια!

  • Για τα παιδιά (και τους μεγάλους!): Τα μικρά κεφτεδάκια με δυόσμο είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Σερβίρετέ τα με σπιτικές τηγανητές πατάτες ή πουρέ και λίγη κέτσαπ στο πλάι, και δείτε τα πρόσωπα να φωτίζουν. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να φάνε τα παιδιά σπιτικό φαγητό που νιώθουν σαν "γρήγορο", αλλά στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά στο σπίτι. Και οι μεγάλοι όμως δεν θα αντισταθούν - είναι comfort food για όλες τις ηλικίες!

Κάθε τρόπος σερβιρίσματος αναδεικνύει μια διαφορετική πλευρά αυτής της παραδοσιακής συνταγής. Είτε ζεστά μόλις βγουν από το τηγάνι, είτε την επόμενη μέρα κρύα, τα κεφτεδάκια με δυόσμο φέρνουν πάντα στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της Ελλάδας και την αγαπημένη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού.

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
previous
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές
κεφτεδάκια με σάλτσα
next
Κεφτεδάκια με σάλτσα
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
previous
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές
κεφτεδάκια με σάλτσα
next
Κεφτεδάκια με σάλτσα

Πρόσθεσε σχόλιο

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here