Υλικά
-
500 γρ Κιμάς μοσχαρίσιος
-
1 τριμμένο στον τρίφτη Κρεμμύδι ξερό
-
2 σκελίδες Σκόρδολιωμένες ή ψιλοκομμένες
-
2 φέτες Ψωμίμπαγιάτικο (μόνο η ψίχα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα
-
1 Αυγά
-
4-5 κλωναράκια φρέσκο Δυόσμοςψιλοκομμένα (περίπου 2 κ.σ.)
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένο Μαϊντανός
-
1 κ.γ Ρίγανη
-
2 κ.σ Ξύδι
-
1 σφηνάκι Ούζο
-
1 πρέζα Αλάτι
-
1 πρέζα Πιπέρι
-
150 γρ Αλεύρι
-
500 ml Ελαιόλαδοποσότητα αρκετή ώστε το λάδι στο τηγάνι να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση των κεφτέδων
Οδηγίες
Όταν μιλάμε για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, λίγες μυρωδιές είναι τόσο νοσταλγικές όσο εκείνη των κεφτεδακίων που τηγανίζονται στην κουζίνα της γιαγιάς. Τα τραγανά, ροδοκόκκινα κεφτεδάκια με το άρωμα του φρέσκου δυόσμου ξυπνούν μνήμες οικογενειακής θαλπωρής – τότε που μαζευόμασταν γύρω από το τραπέζι και η αγάπη “έδενε” με κάθε μπουκιά.
Η γεύση τους είναι μια ζεστή αγκαλιά, μια γευστική ανάμνηση από τις Κυριακές στο σπίτι, γεμάτες γέλια, ιστορίες και την ανυπομονησία να κρυφοκοιτάξουμε το τηγάνι. Καθώς οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας τα έπλαθαν με μεράκι, ο αέρας γέμιζε με το μεθυστικό άρωμα του δυόσμου και των μπαχαρικών, προκαλώντας μας να δοκιμάσουμε ένα πριν καν σερβιριστεί το φαγητό. Δεν είναι απλώς ένας μεζές – είναι κομμάτι της παράδοσής μας, ένας τρόπος να πεις “σ’ αγαπώ” με υλικά τόσο απλά μα και τόσο μαγικά.
Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα)
(Περίπου ανά 1 μερίδα, σε σύνολο 4 μερίδων)
-
Θερμίδες: ~360 kcal
-
Πρωτεΐνη: ~20 g
-
Λιπαρά: ~18 g
-
Υδατάνθρακες: ~28 g
(Οι τιμές είναι ενδεικτικές, υπολογισμένες για τηγανητά κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο. Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του κιμά και το πόσο λάδι θα απορροφηθεί στο τηγάνισμα.)
Βήματα
1
Ok
40min
|
Προετοιμασία μείγματοςΣτύψτε καλά το μουλιασμένο ψωμί και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αυγό, το ξύδι και το ούζο (αν χρησιμοποιήσετε). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Tip: Αν το μείγμα φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέστε 1-2 κ.σ. νερό και συνεχίστε το ζύμωμα - αυτό βοηθά να γίνουν πιο αφράτα. Ζυμώστε για λίγα λεπτά, αλλά όχι υπερβολικά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά χωρίς να "σφίξει" υπερβολικά ο κιμάς. Μια παλιά συμβουλή της γιαγιάς ήταν να αφήνει το μείγμα στο ψυγείο για ~30 λεπτά, ώστε να ξεκουραστεί και να δέσουν τα αρώματα. |
2
Ok
5min
|
Πλάσιμο ΠανάρισμαΠλάστε τα κεφτεδάκια σε μικρές μπαλίτσες, περίπου σε μέγεθος καρυδιού (ή λίγο μεγαλύτερα, ανάλογα με την προτίμηση). Φροντίστε να τα πλάσετε απαλά, χωρίς να τα πιέσετε πολύ, για να μείνουν αφράτα στο εσωτερικό τους – άλλωστε, το ελαφρύ πλάσιμο ήταν μυστικό των γιαγιάδων μας για μαλακά κεφτεδάκια. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το αλάτι και τα μπαχαρικά, τηγανίστε μια μικρή μπαλίτσα δοκιμαστικά και προσαρμόστε το καρύκευμα στο μείγμα αν χρειάζεται. |
3
Ok
30 min
|
ΤηγάνισμαΖεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) σε ένα βαθύ τηγάνι. Θέλουμε το λάδι ζεστό (δοκιμάστε να ρίξετε ένα μικρό κομματάκι ζύμης· αν τσιτσιρίσει έντονα, είναι έτοιμο). Τοποθετήστε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια στο τηγάνι, χωρίς να το παραγεμίσετε (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού). Τηγανίστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσοκαφέ χρώμα από όλες τις πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 λεπτά τηγάνισμα ανά παρτίδα (ανάλογα το μέγεθος). Μόλις είναι έτοιμα, βγάλτε τα και ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια ώσπου να τηγανιστούν όλα. Το σπίτι πλέον θα έχει γεμίσει με εκείνη τη μεθυστική μυρωδιά που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! |
4
Ok
|
Σερβίρισμα & ΣυνοδευτικάΜεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και σερβίρετέ τα ζεστά. Ιδανικά, στύψτε από πάνω φρέσκο λεμόνι – το λεμόνι αναδεικνύει υπέροχα τη γεύση τους και είναι σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για τα παραδοσιακά κεφτεδάκια. Τα κεφτεδάκια αυτά στέκονται υπέροχα σε κάθε περίσταση - από το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι μέχρι τον μεζέ σε μια γιορτή. Ακολουθούν μερικές προτάσεις σερβιρίσματος για να τα απολαύσετε σε διαφορετικές περιστάσεις:
Κάθε τρόπος σερβιρίσματος αναδεικνύει μια διαφορετική πλευρά αυτής της παραδοσιακής συνταγής. Είτε ζεστά μόλις βγουν από το τηγάνι, είτε την επόμενη μέρα κρύα, τα κεφτεδάκια με δυόσμο φέρνουν πάντα στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της Ελλάδας και την αγαπημένη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού. |