0 0
Γίγαντες στο φούρνο. Η εύκολη συνταγή της γιαγιάς

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
500 γρ γίγαντες Καστοριάς Φασόλια
5 κόκκινες ή 2 και ένα κονκασέ Ντομάτα
200 γρ ή ένα ματσάκι χοντροκομμένο Σέλερι
300 ml Ελαιόλαδο
1 -2 ρε ροδέλες Καρότο
2-3 Κρεμμύδι ξερό
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
2 Πιπεριά Τσίλι
2 κομμένες σε μπαστουνάκια Πιπεριά Φλωρίνης
2-3 σκελίδες Σκόρδο

Γίγαντες στο φούρνο. Η εύκολη συνταγή της γιαγιάς

Features:
  • Καυτερά
Κουζίνα:

Γευστικοί γίγαντες στο φούρνο. Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή με ζουμερά λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά!

  • 02:15:00
  • Μερίδες 6
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Όταν το μυαλό σου ταξιδεύει στις γευστικές απολαύσεις της ελληνικής κουζίνας και αναζητάς ένα πιάτο που ενσωματώνει την πλούσια παράδοση, τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και την ευκολία του φούρνου, τότε οι γίγαντες στο φούρνο είναι αυτό που ψάχνεις.
Αυτό το παραδοσιακό φαγητό, γνωστό και ως “γίγαντες πλακί“, βασίζεται σε μια ποικιλία φασολιών που χρησιμοποιούνται συχνά στην ελληνική κουζίνα, τους γίγαντες.

φασολια γιγαντες

Τι είναι οι γίγαντες στο φούρνο

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι τα μεγάλα αυτά λευκά φασόλια, μαγειρεμένα με αγάπη και υπομονή, με extra παρθένο ελαιόλαδο, σάλτσα ντομάτας, πεντανόστιμα λαχανικά και μυρωδικά, μέχρι να γίνουν τρυφερά και να απορροφήσουν τα υπέροχα αρώματα των υπόλοιπων συστατικών.
Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα και τη γενναιόδωρη γεύση της Ελληνικής κουζίνας. Μια αληθινή απόδειξη της αρχής ότι τα απλά υλικά, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν τις πιο γευστικές συνταγές.

Για ποιους είναι η συνταγή γίγαντες στο φούρνο

Η συνταγή γίγαντες στο φούρνο είναι ιδανική για χορτοφάγους που ψάχνουν ένα πλούσιο και γεμάτο γεύμα, για όσους νηστεύουν, και για οποιονδήποτε εκτιμά το νόστιμο, θρεπτικό φαγητό. Εάν είσαι φαν των φασολιών, της ελληνικής κουζίνας, ή και των δύο, αυτή η συνταγή είναι για εσένα.

Γίγαντες στο φούρνο: Ένα πιάτο για όλες τις εποχές

Χειμώνας ή καλοκαίρι, οι γίγαντες στο φούρνο είναι πάντα εδώ. Είναι ένα γεύμα που μπορεί να σερβίρεται ανεξαρτήτως εποχής, προσφέροντας μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή για το τραπέζι σου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γίγαντες φούρνου, ως κυρίως πιάτο, προσφέρουν ένα ζεστό και ιδιαίτερα θρεπτικό γεύμα που σε βοηθά να ανταπεξέλθεις στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείς να τους απολαύσεις και κρύους ως ορεκτικό ή μεζέ σε ταβερνάκι ή τσιπουράδικο, συνοδεύοντας με ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί, τσίπουρο ή ούζο.

Γίγαντες στο φούρνο συνταγή: Τα βασικά συστατκά

Τα βασικά συστατικά για τους γίγαντες στο φούρνο είναι τα φασόλια γίγαντες, η ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλινο ή σέλερι και τα καρότα.

Ο πρωταγωνιστής: Τα φασόλια γίγαντες

Στην περιοχή της Καστοριάς, στη βόρεια Ελλάδα, θα βρείς ένα μοναδικό θησαυρό της γης, τα φασόλια γίγαντες. Οι γίγαντες, που ευδοκιμούν στο εύφορο έδαφος και το ήπιο κλίμα της περιοχής, έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη φήμη τους ως τα καλύτερα του κόσμου. Μεγάλα σε μέγεθος, άσπρα σαν το χιόνι, τρυφερά όσο πρέπει και ντελικάτα στη γεύση, τα φασόλια γίγαντες της Καστοριάς διαφέρουν σημαντικά από άλλες ποικιλίες. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι ανώτερη, καθιστώντας τα ιδανικά για την προετοιμασία μιας πληθώρας πιάτων όπως τους γίγαντες στο φούρνο που θα φτιάξουμε πιο κάτω.

Η ντομάτα και το ελαιόλαδο στους γίγαντες στο φούρνο

Ντομάτα

Η ντομάτα προσδίδει στο πιάτο έντονο χρώμα και γεύση. Μαζί με το ελαιόλαδο, δημιουργεί τη βάση της σάλτσας, ενώ οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συμβάλλουν στην υγεία. Χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη χωρίς φλούδες, ή ντομάτα κονκασέ.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το “χρυσό υγρό” της μεσογειακής διατροφής. Προσδίδει στο πιάτο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Οι γίγαντες φούρνου είναι ένα κατεξοχήν λαδερό φαγητό. Δεν θα το λυπηθούμε.

Σέλινο ή Σέλερι

Το σέλινο ή το σέλερι προσδίδουν στο πιάτο μια διακριτική, αλλά πολύ ευχάριστη γεύση. Επίσης, περιέχουν πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας βιταμίνες και μέταλλα. Είναι το υλικό που απογειώνει τους γίγαντες στο φούρνο. Αν δεν έχεις, βρες πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα από συστατικά της συνταγής που θα βοηθήσει στο καραμέλωμα και το “δεσιμο” της σάλτσας στους γίγαντες. Προσδίδει μια δυνατή, γεμάτη γεύση, ενώ περιέχει και πολλά αντιοξειδωτικά.

Καρότα

Τέλος, τα καρότα προσθέτουν χρώμα και γλυκύτητα στο πιάτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνη A.

Η προετοιμασία

Τα συστατικά αυτά, παρόλο που είναι απλά, μετατρέπουν τα φασόλια γίγαντες σε ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, ενώ ταυτόχρονα τιμούν την παράδοση της ελληνικής κουζίνας.

Πριν ξεκινήσεις να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής για τους γίγαντες πλακί στο φούρνο, βγάλε τα φασόλια από το σακουλάκι, ρίξτα σε μία λεκάνη και ξέπλυνέ τα με άφθονο τρεχούμενο νερό!
Στη συνέχεια βάλε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό και άφησέ τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες. Αυτό είναι απαραίτητο για την ομαλή παρασκευή του πιάτου.

Θυμήσου, ο καλός προγραμματισμός είναι το κλειδί για την επιτυχία στην κουζίνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Μη χάνεις τη νοστιμιά από τα φασόλια

Στη συνταγή γίγαντες στο φούρνο θα χρησιμοποιήσουμε φασόλια γίγαντες από την Καστοριά και δεν θα αλλάξουμε το νερό. Δεν θα χρειαστεί να νεροβράσουμε τους γίγαντες, να τους σουρώσουμε και μετά να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μαγειρέματος.

Δεν θέλουμε όλη η νοστιμιά και τα θρεπτικά συστατικά των φασολιών να πάνε στο νεροχύτη!

Εδώ σου έχουμε τη συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες φούρνου και η κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Μάλιστα μπορούμε να ξεκινήσουμε το βράσιμο ακόμα και με το νερό που είχαμε βάλει τους γίγαντες για να μουλιάσουν.
Έτσι δεν θα χάσουμε κανένα από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν οι γίγαντες και το φαγητό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο!

Η πιο εύκολη συνταγή για γίγαντες πλακί

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα φαγητό που η συνολική διάρκεια μαγειρέματος προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις δύο ώρες. Σε αυτές τις συνθήκες το κρεμμύδι και τα λαχανικά είτε τα ρίξεις στην αρχή είτε στη μέση δεν έχει καμία σημασία. Εδώ κοιτάμε την ευκολία μας και το αποτέλεσμα είναι δοκιμασμένα νόστιμο.

Η συνταγή για γίγαντες στο φούρνο βήμα βήμα

Έχοντας πλέον ενημερωθεί για όλα τα βασικά συστατικά που θα χρειαστείς, είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα βήματα για να δημιουργήσεις αυτό το παραδοσιακό και νόστιμο πιάτο.

Είμαι σίγουρος ότι η συνταγή αυτή για γίγαντες στο φούρνο θα σε βοηθήσει να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και να προσφέρεις στην οικογένειά σου ένα υπέροχο και θρεπτικό γεύμα. Ακολούθησε τις οδηγίες πιστά και πρόσθεσε την προσωπική σου πινελιά.

Καλή επιτυχία!

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
60min

Βράσιμο στην κατσαρόλα

Βάλε την κατσαρόλα που είχες βάλει τους γίγαντες να μουλιάσουν στην εστία της κουζίνας και άναψε το διακόπτη. Πρόσθεσε στην κατσαρόλα τα καρότα σε ροδέλες, το σέλερι ή το σέλινο και το ένα κρεμμύδι χοντοκομμένα, το αλάτι, τις 2 καυτερές πιπεριές τσίλι, το μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 100 περίπου ml ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε και 3 γινομένες κόκκινες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη. Αν δεν έχεις φρέσκες ντομάτες, μία κονσέρβα ντομάτα κονκασέ 400γρ.

Μόλις πάρουν βράση, χαμήλωσε τη φωτιά βάζοντας στο 4 ή 5 το διακόπτη και άσε το φαγητό σκεπασμένο με το καπάκι περίπου για μία ώρα να βράσει, χωρίς να ασχοληθείς παραπάνω μαζί του.

2
Ok
75min

Βάλε τους γίγαντες στο φούρνο

Αφού περάσουν 50 με 55 λεπτά, άναψε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και προθέρμανέ τον στους 200 βαθμούς.

Πάρε ένα μεγάλο κρεμμύδι, καθάρισέ το και κόψτο στρογγυλές ροδέλες. Αν σου αρέσει το μελωμένο κρεμμύδι μπορείς να κόψεις με τον ίδιο τρόπο και ένα δεύτερο. Ναι, να το κάνεις!

Κάνε το ίδιο με 1-2 ντομάτες, προσπαθώντας να κάνεις λεπτές σχετικά φέτες.
Βγάλε τα σπόρια από το εσωτερικό και κόψε τις 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια (λωρίδες).
Καθάρισε τα σκόρδα και κόψε τις σκελίδες στη μέση.

Πάρε ένα ταψί 25x35 και ρίξε όλους τους γίγαντες από την κατσαρόλα στο ταψί.
Άπλωσέ τους με ένα κουτάλι ομοιόμορφα και ρίξε από πάνω τα σκόρδα, τις πιπεριές φλωρίνης, τις ροδέλες κρεμμύδι και ντομάτας!
Πρόσθεσε άλλα 200 ml ελαιόλαδο και βάλε το φαγητό στο φούρνο στην κάτω σχάρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φαγητό θέλει λίγο περισσότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί ώστε να φύγει το νερό και να μείνει με τη σάλτσα και το λαδάκι.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον κάθε φούρνο αφού είναι διαφορετικός αλλά και από τα φασόλια. Όταν από μία παρτίδα εσοδείας μαγειρεύεις την πρώτη φορά δεν γνωρίζεις το πόσο βραστερά είναι.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει μετά από περίπου μία ώρα να ανοίγεις το φούρνο και να δοκιμάζεις.
Δεν θέλουμε τα φασόλια να λιώνουν αλλά να γίνουν μαλακά και να κρατάνε τη σάρκα τους.

Μόλις το νερό κοντεύει να εξατμιστεί και τα φασόλια σχεδόν έχουν γίνει, μπορείς να ανεβάσεις ακόμα λίγο τη θερμοκρασία και να "πάρει χρώμα" το φαγητό. Όμως θέλει πολύ προσοχή αφού μπορούν να "αρπάξουν", ακόμα και σε 5 λεπτά.
Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να είσαι στην κουζίνα και να μην ξεχαστείς.
Στη συνέχεια σβήνεις το φούρνο, ανοίγεις την πόρτα του και αφήνεις να φύγουν οι υδρατμοί.
Τα φασόλια γίγαντες σε λίγο είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

3
Ok

Σέρβιρε τους Γίγαντες στο φούρνο

Και τώρα που έχεις μαγειρέψει τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο, είναι η στιγμή να απολαύσεις το αποτέλεσμα.
Οι γίγαντες που μόλις έχεις ετοιμάσει με τόση αγάπη και φροντίδα, είναι περισσότερο από ένα απλό γεύμα - είναι μια γαστρονομική απόδειξη της ελληνικής παράδοσης.

Το άρωμα των φρεσκομαγειρεμένων λαχανικών, η γεύση των αρωματικών μπαχαρικών και η πλούσια υφή των φασολιών ενώνονται με μία υπέροη σάλτσα για να δημιουργήσουν μια γευστική εμπειρία που θα σε ταξιδέψει στην καρδιά της Ελλάδας.

Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο γίγαντες στο φούρνο που έχεις ετοιμάσει με τα δικά σου χέρια. Καλή σου όρεξη!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
κεικ πορτοκαλι
previous
Κέικ πορτοκάλι
Ρεβύθια σουπα, συνταγή για ρεβιθαδα
next
Ρεβύθια σούπα: Συνταγή για την τέλεια ρεβιθάδα
κεικ πορτοκαλι
previous
Κέικ πορτοκάλι
Ρεβύθια σουπα, συνταγή για ρεβιθαδα
next
Ρεβύθια σούπα: Συνταγή για την τέλεια ρεβιθάδα

Πρόσθεσε σχόλιο