0 0
Κεφτεδάκια με σάλτσα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια (μείγμα κιμά)
500 γρ Κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο τριμμένο ή ψιλοκομμένο Κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα λιωμένη Σκόρδο
2 φέτες μπαγιάτικο Ψωμί (μόνο η ψίχα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα και καλά στυμμένες – εναλλακτικά 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1/4 φλ. φρέσκο Γάλα
1 ελαφρά χτυπημένο Αυγά
2 κ.σ Ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι ή ούζο Ξύδι (το μυστικό της γιαγιάς για αφράτα κεφτεδάκια – προαιρετικό αλλά απογειώνει το άρωμα)
3 κ.σ. φρέσκος ψιλοκομμένος Μαϊντανός
1 κ.σ. φρέσκος Δυόσμος
1 κ.γ. τριμμένο Κύμινο
1 κ.γ. Ρίγανη
1 πρέζα Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι
Για την κόκκινη σάλτσα ντομάτας
4 ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη Ντομάτα ή 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ Ντοματοπελτές
1 μικρό ψιλοκομμένο Κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες ψιλοκομμένες Σκόρδο
1/4–1/3 φλ. Ελαιόλαδο
1/2 φλ. Κόκκινο κρασί
1 φύλλο Δάφνη
1 μικρό ξυλάκι Κανέλα
1 κ.γ Ζάχαρη
κατά βούληση Αλάτι
κατά βούληση Πιπέρι

Nutritional information

520 kcal
Θερμίδες
28 γρ
Πρωτεΐνη
30 γρ
Λιπαρά
10 γρ
Κορεσμένα λιπαρά
35 g
Υδατάνθρακες
3,5 γρ
Φυτικές ίνες

Κεφτεδάκια με σάλτσα

Κουζίνα:

Παραδοσιακά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας – αφράτα, ζουμερά και γεμάτα άρωμα, ένα πιάτο σαν της γιαγιάς που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

  • Μέτρια

Υλικά

  • Για τα κεφτεδάκια (μείγμα κιμά)

  • Για την κόκκινη σάλτσα ντομάτας

Οδηγίες

Share

Αφράτα κεφτεδάκια σιγομαγειρεμένα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένα πάνω σε αχνιστό ρύζι – μια εικόνα που θυμίζει το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Το άρωμα που γεμίζει την κουζίνα είναι μεθυστικό: γλυκιά ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά και μια ιδέα μπαχαρικών που ξυπνά αναμνήσεις. Τα παραδοσιακά ελληνικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα είναι περισσότερο από ένα απλό φαγητό· είναι σύμβολο θαλπωρής, αγάπης και παράδοσης. Από γενιά σε γενιά, οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας έμαθαν τα μυστικά για τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια – ζυμωμένα με φροντίδα και μεράκι, μαγειρεμένα αργά στην κατσαρόλα ώστε να μελώσει η σάλτσα και να δέσουν τα αρώματα.

Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα σπίτι όπου το τσουκάλι σιγοβράζει πάνω στο μάτι της κουζίνας. Η σάλτσα ντομάτας κοχλάζει απαλά, σκορπίζοντας ευωδιές βασιλικού, σκόρδου και κανέλας, ενώ τα κεφτεδάκια μέσα της γίνονται μαλακά και ζουμερά, ρουφώντας όλη τη γεύση. Ένα τέτοιο πιάτο στο τραπέζι φέρνει την οικογένεια κοντά – όλοι ανυπομονούν να βουτήξουν ψωμί στη σάλτσα και να γευτούν μια μπουκιά από την παιδική τους ηλικία. Αυτή η συνταγή, με τις μικρές της λεπτομέρειες και τα μυστικά, είναι ένας φόρος τιμής στη μαμαδίστικη κουζίνα που μεγαλώνει γενιές με αγάπη. Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτό το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό βήμα-βήμα, για να γεμίσει και το δικό σας σπίτι με άρωμα Ελλάδας!

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Προετοιμασία μείγματος κιμά (ζύμωμα)

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου. Σε ένα μικρό μπολ, μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά. Το στύβουμε με τα χέρια μας να φύγει το περίσσιο υγρό και το τρίβουμε στον κιμά (αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά, την ρίχνουμε απευθείας). Ρίχνουμε στο μπολ το αυγό, το ελαιόλαδο, και το ξύδι ή το ούζο (αν χρησιμοποιήσουμε - αυτά τα μικρά μυστικά δίνουν ιδιαίτερη αφράτη υφή και άρωμα). Προσθέτουμε επίσης τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο, και τα μπαχαρικά: το κύμινο (αν το επιλέξουμε) και τη ρίγανη. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε (θυμηθείτε ότι μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι είναι σημαντική για να αναδειχθεί η γεύση του κιμά).

Συμβουλή για σωστό ζύμωμα: Ζυμώνουμε το μείγμα με καθαρά χέρια για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 4-5 λεπτά). Θέλουμε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά και ο κιμάς να γίνει ομοιογενής, σχεδόν αφράτος. Στην αρχή το μείγμα θα κολλάει στα χέρια, αλλά συνεχίζοντας το ζύμωμα και ζουλώντας το, θα αρχίσει να σφίγγει και να δένει. Μπορούμε να το σηκώνουμε και να το "πετάμε" απαλά πίσω στο μπολ μερικές φορές - αυτή η τεχνική (που πολλές γιαγιάδες ορκίζονται σε αυτήν) βοηθά να ενεργοποιηθεί το κολλαγόνο του κρέατος και να «δέσει» ο κιμάς, ώστε τα κεφτεδάκια να μη διαλύονται στο μαγείρεμα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο και κάπως κολλώδες, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αυτό το στάδιο της ανάπαυσης είναι σημαντικό: ο κιμάς σφίγγει ελαφρώς, οι γεύσεις αναμειγνύονται καλύτερα, και αργότερα θα πλάθουμε πιο εύκολα τα κεφτεδάκια.

2
Ok

Πλάθουμε τους κεφτέδες

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο. Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας με λίγο νερό (ή τα αλείφουμε με μια σταγόνα λάδι) για να μην κολλάει το μίγμα στα δάχτυλα. Παίρνουμε μικρές ποσότητες κιμά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, περίπου στο μέγεθος καρυδιού ή λίγο μεγαλύτερα (περίπου 30-40 γραμμάρια το καθένα). Προσπαθούμε να τα πλάσουμε ομοιόμορφα, χωρίς ρωγμές στην επιφάνεια τους, πιέζοντάς τα απαλά στις παλάμες μας. Δεν τα ζουλάμε υπερβολικά σφιχτά - θέλουμε να είναι αφράτα. Αν σας αρέσει η παραδοσιακή μακρόστενη μορφή όπως στα σουτζουκάκια, μπορείτε να δώσετε στα κεφτεδάκια ένα ελαφρώς επιμήκες σχήμα αντί για τελείως στρογγυλό. Αφού πλάσουμε όλα τα κεφτεδάκια (θα βγουν περίπου 15-20 κομμάτια με αυτή τη δόση), τα ακουμπάμε σε δίσκο ή πιάτο.

3
Ok

Προαιρετικό τηγάνισμα για θωράκισμα

Για πιο γευστικό αποτέλεσμα, πολλές παραδοσιακές συνταγές προτείνουν να τηγανίσουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια πριν τα μαγειρέψουμε στη σάλτσα. Αυτό "θωρακίζει" το κρέας, δημιουργεί μια νόστιμη κρούστα εξωτερικά και βοηθά τα κεφτεδάκια να κρατήσουν το σχήμα τους. Αν επιλέξουμε αυτή τη μέθοδο, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο (ή μίγμα ελαιόλαδου-ηλιέλαιου) σε ένα ευρύ, βαθύ τηγάνι ώστε να έχει βάθος περίπου 2 εκατοστά και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εν τω μεταξύ, αλευρώνουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια: τα κυλάμε σε ένα πιάτο με λίγο αλεύρι και τινάζουμε το περίσσιο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί (να τσιτσιρίζει γύρω από ένα κεφτεδάκι αν βουτήξουμε την άκρη του), βάζουμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια σε δόσεις. Δεν γεμίζουμε υπερβολικά το τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ~4-5 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με μια λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα από όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται να ψηθούν ως μέσα, μόνο να ροδίσουν εξωτερικά. Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σημείωση: Αν προτιμούμε μια ελαφρύτερη εκδοχή χωρίς τηγάνισμα, μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεδάκια στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε. Τοποθετούμε τα ωμά κεφτεδάκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά. Έπειτα συνεχίζουμε τη συνταγή με τη σάλτσα. (Ακόμα και χωρίς προτηγάνισμα, τα κεφτεδάκια θα μαγειρευτούν καλά βράζοντας μέσα στη σάλτσα, απλώς θα είναι λίγο πιο τρυφερά και ίσως λιγότερο δεμένα σε σχήμα - χρειάζονται λοιπόν λίγο πιο προσεκτικό χειρισμό στο ανακάτεμα.)

4
Ok

Προετοιμασία σάλτσας ντομάτας

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (ή στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε, αφού πετάξουμε το περισσότερο λάδι και κρατήσουμε μόνο ~3 κ.σ. για τη σάλτσα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, προσέχοντας να μην καεί (το σκόρδο καίγεται εύκολα και πικρίζει).

Τώρα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Τον ανακατεύουμε στο λάδι για μισό με 1 λεπτό, «ψήνοντάς» τον λίγο - έτσι βγάζει το βαθύ κόκκινο χρώμα και τη γλύκα του. Σβήνουμε το σοτάρισμα με το κόκκινο κρασί: το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, ξύνοντας τυχόν νοστιμιές από τον πάτο (ειδικά αν χρησιμοποιήσαμε το ίδιο σκεύος που τηγανίσαμε, θα υπάρχουν καραμελωμένα υπολείμματα από τα κεφτεδάκια, γεμάτα γεύση). Αφήνουμε το κρασί να βράσει για 1-2 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (ή την κονσέρβα ντομάτας με τα υγρά της). Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, και το ξυλάκι κανέλας. Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε η σάλτσα να σιγοβράζει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (περίπου 1 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι αρχικά - μπορούμε να διορθώσουμε προς το τέλος).

Ισορροπία αρωμάτων: Εδώ μπορούμε να προσαρμόσουμε τη σάλτσα ανάλογα με τα γούστα μας. Η κανέλα και η δάφνη θα δώσουν μια ζεστή, παραδοσιακή ευωδιά - δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν μας φαίνεται πολύ «βαριά», μπορούμε να αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας νωρίτερα. Αντίθετα, αν θέλουμε πιο έντονο το άρωμα του κύμινου συνολικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 κ.γ. κύμινο και στη σάλτσα (εκτός από/ή αντί για το μείγμα του κιμά). Όμως συνήθως, βάζοντας το κύμινο στον κιμά είναι αρκετό και η σάλτσα μένει πιο "γλυκιά" με την κανέλα και τη δάφνη. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε και 1-2 κόκκους μπαχάρι στη σάλτσα για ακόμα πιο πλούσιο άρωμα (προαιρετικό).

5
Ok

Μαγείρεμα κεφτέδων μέσα στη σάλτσα

Ώρα να παντρέψουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα! Αν έχουμε προτηγανίσει/προψήσει τα κεφτεδάκια, τα τοποθετούμε τώρα προσεκτικά μέσα στη σάλτσα που σιγοβράζει. Αν όχι, τα βάζουμε ωμά με προσοχή - κατά προτίμηση ένα-ένα με μια κουτάλα, για να μην πιτσιλίσει καυτή σάλτσα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε η σάλτσα να τα σκεπάζει ή τουλάχιστον να φτάνει μέχρι τη μέση τους. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (π.χ. 1/2 φλ.) για να υπάρχει αρκετό υγρό να βράσουν μέσα. Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα κρατώντας τη από τα χερούλια, για να χωθούν τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα χωρίς να σπάσουν. Σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να σιγομαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά (αν ήταν ήδη τηγανισμένα) ή 30 λεπτά (αν μπήκαν ωμά). Καθώς βράζουν, δεν ανακατεύουμε έντονα με κουτάλα γιατί τα κεφτεδάκια είναι τρυφερά και μπορεί να διαλυθούν. Αν χρειαστεί, πάλι κουνάμε περιστροφικά την κατσαρόλα πολύ απαλά, κάθε τόσο, για να μην πιάσει η σάλτσα. Με το αργό μαγείρεμα, η σάλτσα αρχίζει να «δένει», να πυκνώνει και να αγκαλιάζει τα κεφτεδάκια. Τα αρώματα γεμίζουν το χώρο - η κανέλα, η δάφνη, το σκόρδο και η ντομάτα δημιουργούν ένα σύνολο που δύσκολα αντιστέκεσαι να δοκιμάσεις!

Προς το τέλος του μαγειρέματος, ελέγχουμε τη σάλτσα: αν έχει γίνει υπερβολικά πυκνή και κολλάει, προσθέτουμε λίγο νερό. Αν είναι ακόμα αραιή, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για λίγα λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το πιπέρι αν χρειάζεται. Όταν τα κεφτεδάκια είναι μαλακά ως μέσα (μπορούμε να κόψουμε ένα στη μέση για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι ροζ), αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζουμε έξω και πετάμε το φύλλο δάφνης και το ξυλάκι κανέλας.

6
Ok

Ξεκούραση και σερβίρισμα

Αφήνουμε το φαγητό για 5-10 λεπτά να σταθεί πριν το σερβίρουμε (αν μπορείτε να αντισταθείτε τόση ώρα στην μυρωδιά!). Αυτή η μικρή ξεκούραση βοηθά τη σάλτσα να σταθεροποιηθεί λίγο και τα κεφτεδάκια να συγκρατήσουν τους χυμούς τους. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό και ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε κάθε μπουκιά! Στο σερβίρισμα, μπορούμε αν θέλουμε να πασπαλίσουμε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό από πάνω για φρεσκάδα και χρώμα. Μια ωραία ιδέα επίσης είναι να θρυμματίσουμε λίγη φέτα πάνω από τα κεφτεδάκια - η αλμυρή γεύση της ταιριάζει υπέροχα με τη γλύκα της σάλτσας ντομάτας. Καλή σας όρεξη!

7
Ok

Ιδέες για σερβίρισμα

Τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα είναι ένα πολύ ευέλικτο πιάτο που συνδυάζεται ωραία με διάφορα συνοδευτικά και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα παρασοσιακά κεφτεδάκια της γιαγιάς. Ακολουθούν μερικές αγαπημένες ιδέες για να το σερβίρετε και να το απολαύσετε στο έπακρο:

  • Ρύζι: Ο κλασικός συνδυασμός! Ένα αφράτο πιλάφι (π.χ. ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα) με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ταιριάζει τέλεια. Το ρύζι απορροφά τη σάλτσα και κάθε πιρουνιά λιώνει στο στόμα. Στην Κρήτη ίσως τα σερβίρουν με πιλάφι ρυζιού αρωματισμένο με λίγο λεμόνι, για μια ωραία αντίθεση στη γεύση.

  • Πατάτες: Τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι - τι πιο νόστιμο για να βουτήξουμε στη σάλτσα ντομάτας! Αυτός ο συνδυασμός θυμίζει έντονα τα οικογενειακά ταβερνάκια και τις Κυριακάτικες συγκεντρώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε με πουρέ πατάτας: η βελούδινη υφή του πουρέ δένει με τη σάλτσα και κάνει το φαγητό ακόμα πιο comfort.

  • Ζυμαρικά: Για τους μακαρονάδες της οικογένειας, σερβίρετε τα κεφτεδάκια με σάλτσα πάνω από σπαγγέτι ή πέννες. Θα έχετε κάτι σαν «ελληνικά spaghetti με meatballs»! Πασπαλίστε και λίγο τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα) από πάνω για extra απόλαυση.

  • Κριθαράκι ή κουσκούς: Μια πιο ιδιαίτερη ιδέα είναι να τα σερβίρετε πάνω από κριθαράκι ή πληγούρι/κουσκούς. Το κριθαράκι θυμίζει γιουβέτσι και απορροφά πολύ ωραία τη σάλτσα, ενώ το κουσκούς είναι ανάλαφρο και τραβά τους χυμούς, δίνοντας ανατολίτικη νότα.

  • Ψωμί και σαλάτα: Φυσικά, μην υποτιμάτε τη δύναμη του καλού, φρέσκου ψωμιού. Ένα τραγανό χωριάτικο ψωμί κομμένο φέτες είναι ίσως το μόνο που χρειάζεστε για να βουτήξετε στη σάλτσα και να μη μείνει σταγόνα στο πιάτο! Προσθέστε και μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα στο τραπέζι, για φρεσκάδα που συμπληρώνει τη γεύση του κοκκινιστού φαγητού. Επίσης λίγη φέτα στο πλάι, πασπαλισμένη με ρίγανη και ελαιόλαδο, ταιριάζει υπέροχα.

Κάθε συνοδευτικό δίνει και μια διαφορετική διάσταση σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει ή κάντε ποικιλία στο τραπέζι - το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα βουτούν στο ταψί για «λίγη σαλτσούλα ακόμα»!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς
next
Πατάτες Ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και τυριά
previous
Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς
next
Πατάτες Ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και τυριά

Πρόσθεσε σχόλιο

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here