0 0
Κοτόπουλο αλα κρεμ

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
600 γρ (κατά προτίμηση στήθος), κομμένο σε κύβους Κοτόπουλο φιλέτο
70 γρ (30 γρ. + 40 γρ. χωριστά) Βούτυρο
2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα ψιλοκομμένη Σκόρδο
400 γρ. λευκά Μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση ή σε φέτες
120 ml Λευκό κρασί
20 gr για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
250 ml (πλήρης λιπαρών, κατά προτίμηση) Κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια γλυκού Μουστάρδα
Μερικά κλωναράκια φρέσκο Θυμάρι
1 πρέζα Αλάτι
κατά βούληση Πιπέρι
500 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου

Nutritional information

527 kcal​
Θερμίδες
41 γρ
Πρωτεΐνη
33,6 γρ
Λιπαρά
17 γρ
Κορεσμένα λιπαρά
10,9 γρ
Υδατάνθρακες

Κοτόπουλο αλα κρεμ

Κουζίνα:

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κοτόπουλο αλά κρεμ: τρυφερό κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα με μανιτάρια και λευκό κρασί – η θαλπωρή της Ιταλίας σε ένα πιάτο.

  • 01:00:00
  • Μερίδες 4
  • Μέτρια

Υλικά

Οδηγίες

Share

Φανταστείτε ένα παραδοσιακό ιταλικό τραπέζι, όπου το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και της κρέμας πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. Το κοτόπουλο αλά κρεμ είναι ένα πιάτο που ενσαρκώνει την καρδιά της ιταλικής κουζίνας – απλά υλικά που μεταμορφώνονται σε μια βελούδινη, πλούσια σάλτσα γεμάτη θαλπωρή και γεύση.

Οι Ιταλοί συχνά λένε ότι στην απλότητα κρύβεται η πραγματική μαγεία, και λίγα φαγητά το αποδεικνύουν αυτό τόσο γευστικά όσο το συγκεκριμένο​. Ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου σιγομαγειρεμένα σε κρέμα, με τα υπόλοιπα συστατικά να παίζουν διακριτικά υποστηρικτικό ρόλο, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας μπουκιά – τίποτα δεν λείπει και τίποτα δεν είναι περιττό​.

Το κοτόπουλο αλά κρεμ (Pollo alla crema) είναι από τα κορυφαία comfort food της Ιταλίας – ένα φαγητό απλό αλλά τόσο απολαυστικό, που αγαπιέται εξίσου από μικρούς και μεγάλους​. Με αυτή την αυθεντική συνταγή, θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε σε μια ιταλική τρατορία, απολαμβάνοντας ένα πιάτο που ισορροπεί τέλεια τη φινέτσα με τη θαλπωρή της σπιτικής κουζίνας.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: περίπου 527 kcal​
  • Πρωτεΐνη: ~41,2 g
  • Λιπαρά: ~33,6 g (εκ των οποίων κορεσμένα ~17 g)
  • Υδατάνθρακες: ~10,9 g (εκ των οποίων σάκχαρα ~5,5 g)

(Υπολογισμός για 4 μερίδες συνολικά. Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση.)

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
10-15 λεπτά

Προετοιμασία βάσης:

Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. (Αργό σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά θα βγάλει τη γλύκα του κρεμμυδιού χωρίς να καεί το σκόρδο.)

2
Ok
15 λεπτά

Σοτάρισμα κοτόπουλου & μανιταριών:

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι με το κρεμμύδι και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να ροδίσει ελαφρά από όλες τις πλευρές. Κατά τη διάρκεια, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να εξατμιστούν τα υγρά τους
Συμβουλή: Μην υπερφορτώνετε το σκεύος με πολύ κοτόπουλο μονομιάς – αν χρειαστεί, σοτάρετε σε δύο δόσεις, ώστε να ροδίζει αντί να βράζει στο ζουμί του. Επίσης, ρυθμίστε τη φωτιά ώστε το βούτυρο και το κοτόπουλο να μην σκουρύνουν υπερβολικά (το καμένο βούτυρο δίνει πικρή γεύση)

3
Ok
20 λεπτά

Σβήσιμο με κρασί:

Σβήνουμε το κοτόπουλο με το λευκό κρασί, ξύνοντας παράλληλα τον πάτο του σκεύους με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν καραμελωμένα υπολείμματα (αυτά δίνουν έξτρα γεύση στη σάλτσα). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στο μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε τα υπόλοιπα 40 γρ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά, έως ότου το μείγμα πάρει ένα ελαφρώς μπεζ χρώμα και μυρίσει σαν μπισκότο (φτιάχνουμε δηλαδή ένα ανοιχτόξανθο roux). Κατόπιν, ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι και να δούμε τη σάλτσα να πήζει ελαφρά​.
(Tip: Το μείγμα του βουτύρου με το αλεύρι πρέπει να ψηθεί ελαφρά ώστε να μην έχει γεύση ωμού αλευριού, αλλά προσέξτε να μην σκουρύνει πολύ.)

4
Ok
10 λεπτά

Συνδυασμός και δέσιμο σάλτσας:

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού (κοτόπουλο, μανιτάρια και όλα τα υγρά τους) μέσα στο κατσαρολάκι με τη δεμένη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσει πλούσια, κρεμώδη υφή που να καλύπτει το κοτόπουλο​.
Συμβουλή: Σε αυτό το στάδιο δοκιμάζουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή πιπέρι. Για ακόμα πιο πηχτή σάλτσα, σιγοβράζουμε λίγο παραπάνω· αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό ζωμό.

5
Ok

Τελικές πινελιές:

Μόλις η σάλτσα δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού και ανακατεύουμε απαλά. Το θυμάρι θα χαρίσει ένα διακριτικό άρωμα φρεσκάδας στο πιάτο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο αλά κρεμ όσο είναι ζεστό και λαχταριστό, μοιράζοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου στα πιάτα και περιχύνοντας με άφθονη κρεμώδη σάλτσα. (Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω για χρώμα και φρεσκάδα.)​

6
Ok

Σερβίρισμα & Συμβουλές

Δοκιμάστε αυτό το υπέροχο κοτόπουλο αλά κρεμ σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή σε ένα ρομαντικό δείπνο - η κρεμώδης νοστιμιά του θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Μπορείτε να το σερβίρετε όπως είναι, με λίγο φρέσκο ψωμί στο πλάι για να βουτάτε στην σάλτσα, ή να το συνοδεύσετε με κάποια γαρνιτούρα της επιλογής σας. Ταιριάζει εξαιρετικά με ένα αφράτο ρύζι πιλάφι, μετατρέποντάς το σε ένα πλήρες χορταστικό πιάτο​. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συνοδεύσετε με ζυμαρικά (π.χ. φαρδιές ταλιατέλες) για μια εμπειρία τύπου "Alfredo", ή με βραστές/ψητές πατάτες και μια πράσινη σαλάτα για ισορροπημένο γεύμα​. Ό,τι συνοδευτικό κι αν διαλέξετε, το σίγουρο είναι ότι αυτή η συνταγή θα σας προσφέρει μια αυθεντική γεύση Ιταλίας στο σπίτι σας. Μην εκπλαγείτε αν όλοι ζητούν δεύτερο πιάτο - είναι τόσο νόστιμο! Τόλμηστε να το φτιάξετε και απολαύστε το με τους αγαπημένους σας, λέγοντας ένα εγκάρδιο "buon appetito!" - καλή όρεξη!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κλασική συνταγή για πάνκεικς Αμερικανικού τύπου
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
next
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές
previous
Κλασική συνταγή για πάνκεικς Αμερικανικού τύπου
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
next
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές

Πρόσθεσε σχόλιο

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here