Υλικά
-
600 γρ (κατά προτίμηση στήθος), κομμένο σε κύβους Κοτόπουλο φιλέτο
-
70 γρ (30 γρ. + 40 γρ. χωριστά) Βούτυρο
-
2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο
-
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι ξερό
-
1 σκελίδα ψιλοκομμένη Σκόρδο
-
400 γρ. λευκά Μανιτάριακαθαρισμένα και κομμένα στη μέση ή σε φέτες
-
120 ml Λευκό κρασί
-
20 gr για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
-
250 ml (πλήρης λιπαρών, κατά προτίμηση) Κρέμα γάλακτος
-
2 κουταλάκια γλυκού Μουστάρδα
-
Μερικά κλωναράκια φρέσκο Θυμάρι
-
1 πρέζα Αλάτι
-
κατά βούληση Πιπέρι
-
500 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου
Οδηγίες
Φανταστείτε ένα παραδοσιακό ιταλικό τραπέζι, όπου το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και της κρέμας πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. Το κοτόπουλο αλά κρεμ είναι ένα πιάτο που ενσαρκώνει την καρδιά της ιταλικής κουζίνας – απλά υλικά που μεταμορφώνονται σε μια βελούδινη, πλούσια σάλτσα γεμάτη θαλπωρή και γεύση.
Οι Ιταλοί συχνά λένε ότι στην απλότητα κρύβεται η πραγματική μαγεία, και λίγα φαγητά το αποδεικνύουν αυτό τόσο γευστικά όσο το συγκεκριμένο. Ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου σιγομαγειρεμένα σε κρέμα, με τα υπόλοιπα συστατικά να παίζουν διακριτικά υποστηρικτικό ρόλο, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας μπουκιά – τίποτα δεν λείπει και τίποτα δεν είναι περιττό.
Το κοτόπουλο αλά κρεμ (Pollo alla crema) είναι από τα κορυφαία comfort food της Ιταλίας – ένα φαγητό απλό αλλά τόσο απολαυστικό, που αγαπιέται εξίσου από μικρούς και μεγάλους. Με αυτή την αυθεντική συνταγή, θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε σε μια ιταλική τρατορία, απολαμβάνοντας ένα πιάτο που ισορροπεί τέλεια τη φινέτσα με τη θαλπωρή της σπιτικής κουζίνας.
Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: περίπου 527 kcal
- Πρωτεΐνη: ~41,2 g
- Λιπαρά: ~33,6 g (εκ των οποίων κορεσμένα ~17 g)
- Υδατάνθρακες: ~10,9 g (εκ των οποίων σάκχαρα ~5,5 g)
(Υπολογισμός για 4 μερίδες συνολικά. Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση.)
Βήματα
1
Ok
10-15 λεπτά
|
Προετοιμασία βάσης:Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. (Αργό σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά θα βγάλει τη γλύκα του κρεμμυδιού χωρίς να καεί το σκόρδο.) |
2
Ok
15 λεπτά
|
Σοτάρισμα κοτόπουλου & μανιταριών: Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι με το κρεμμύδι και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να ροδίσει ελαφρά από όλες τις πλευρές. Κατά τη διάρκεια, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να εξατμιστούν τα υγρά τους |
3
Ok
20 λεπτά
|
Σβήσιμο με κρασί:Σβήνουμε το κοτόπουλο με το λευκό κρασί, ξύνοντας παράλληλα τον πάτο του σκεύους με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν καραμελωμένα υπολείμματα (αυτά δίνουν έξτρα γεύση στη σάλτσα). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στο μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε τα υπόλοιπα 40 γρ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά, έως ότου το μείγμα πάρει ένα ελαφρώς μπεζ χρώμα και μυρίσει σαν μπισκότο (φτιάχνουμε δηλαδή ένα ανοιχτόξανθο roux). Κατόπιν, ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι και να δούμε τη σάλτσα να πήζει ελαφρά. |
4
Ok
10 λεπτά
|
Συνδυασμός και δέσιμο σάλτσας:Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού (κοτόπουλο, μανιτάρια και όλα τα υγρά τους) μέσα στο κατσαρολάκι με τη δεμένη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσει πλούσια, κρεμώδη υφή που να καλύπτει το κοτόπουλο. |
5
Ok
|
Τελικές πινελιές:Μόλις η σάλτσα δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού και ανακατεύουμε απαλά. Το θυμάρι θα χαρίσει ένα διακριτικό άρωμα φρεσκάδας στο πιάτο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο αλά κρεμ όσο είναι ζεστό και λαχταριστό, μοιράζοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου στα πιάτα και περιχύνοντας με άφθονη κρεμώδη σάλτσα. (Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω για χρώμα και φρεσκάδα.) |
6
Ok
|
Σερβίρισμα & ΣυμβουλέςΔοκιμάστε αυτό το υπέροχο κοτόπουλο αλά κρεμ σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή σε ένα ρομαντικό δείπνο - η κρεμώδης νοστιμιά του θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Μπορείτε να το σερβίρετε όπως είναι, με λίγο φρέσκο ψωμί στο πλάι για να βουτάτε στην σάλτσα, ή να το συνοδεύσετε με κάποια γαρνιτούρα της επιλογής σας. Ταιριάζει εξαιρετικά με ένα αφράτο ρύζι πιλάφι, μετατρέποντάς το σε ένα πλήρες χορταστικό πιάτο. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συνοδεύσετε με ζυμαρικά (π.χ. φαρδιές ταλιατέλες) για μια εμπειρία τύπου "Alfredo", ή με βραστές/ψητές πατάτες και μια πράσινη σαλάτα για ισορροπημένο γεύμα. Ό,τι συνοδευτικό κι αν διαλέξετε, το σίγουρο είναι ότι αυτή η συνταγή θα σας προσφέρει μια αυθεντική γεύση Ιταλίας στο σπίτι σας. Μην εκπλαγείτε αν όλοι ζητούν δεύτερο πιάτο - είναι τόσο νόστιμο! Τόλμηστε να το φτιάξετε και απολαύστε το με τους αγαπημένους σας, λέγοντας ένα εγκάρδιο "buon appetito!" - καλή όρεξη! |