0 0
Πατάτες Ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και τυριά

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
1,2 κιλό Πατάτες
300 ml Κρέμα γάλακτος
300 ml φρέσκο Γάλα
150 γρ τριμμένη Γραβιέρα
100 γρ τριμμένο Έμενταλ
50 γρ τριμμένη Παρμεζάνα προαιρετικά, για επιπλέον γεύση στην κρούστα
2 σκελίδες Σκόρδο
2 κ.σ Βούτυρο
1/4 κ.γλ Μοσχοκάρυδο
1 πρέζα Θυμάρι
1 πρέζα Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι

Nutritional information

396 kcal
Θερμίδες
11 γρ
Πρωτεΐνη
34 γρ
Υδατάνθρακες
25 γρ
Λιπαρά

Πατάτες Ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και τυριά

Κουζίνα:

Πατάτες ογκρατέν με κρέμα και τυριά: κρεμώδεις πατάτες αρωματισμένες με σκόρδο, σκεπασμένες με χρυσαφένια κρούστα τυριού. Ιδανικό συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο.

  • 01:30:00
  • Μερίδες 6
  • Μέτρια

Υλικά

Οδηγίες

Share

Μια λαχταριστή μερίδα πατάτες ογκρατέν με χρυσαφένια κρούστα τυριού και κρεμώδες εσωτερικό, που λιώνει στο στόμα. Οι πατάτες ογκρατέν είναι από τα πιάτα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις αμέσως θαλπωρή. Τρυφερές φέτες πατάτας ψήνονται μέσα σε μια πλούσια σάλτσα κρέμας αρωματισμένης με σκόρδο, ενώ στην κορυφή τους σχηματίζεται μια χρυσαφένια και ελαφρώς τραγανή κρούστα από λιωμένα τυριά. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο με βελούδινη υφή και βαθιά, απολαυστική γεύση, που γεμίζει την κουζίνα με ακαταμάχητο άρωμα. Είτε το σερβίρετε ως πληθωρικό συνοδευτικό δίπλα σε κρεατικά, είτε ως αυτόνομο χορταστικό κυρίως γεύμα με μια δροσερή σαλάτα, οι πατάτες ογκρατέν θα κλέψουν την παράσταση στο τραπέζι.

Παραδοσιακά, στη γαλλική κουζίνα της περιοχής Dauphiné το αυθεντικό Gratin Dauphinois φτιάχνεται μόνο με πατάτες, κρέμα και σκόρδο – χωρίς καθόλου τυρί​. Αυτό το χαρακτηριστικό το κάνει παρόμοιο με το Gratin Savoyard της γειτονικής Σαβοΐας, όπου χρησιμοποιούνται τυριά αλλά όχι κρέμα​. Στη δική μας συνταγή παντρεύουμε αυτά τα δύο στυλ: διατηρούμε την πλούσια κρέμα και προσθέτουμε εκλεκτά τυριά, δημιουργώντας μια ογκρατέν εκδοχή που συνδυάζει το καλύτερο και των δύο κόσμων για μέγιστη απόλαυση.

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Προετοιμασία φούρνου & σκεύους

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ταψί (διαστάσεων περίπου 30x20 εκ. και βάθους 5-6 εκ.) ώστε να μην κολλήσουν οι πατάτες και για επιπλέον γεύση. (Συμβουλή: Μπορούμε να τρίψουμε και το εσωτερικό του σκεύους με μια κομμένη σκελίδα σκόρδο για διακριτικό άρωμα, αν θέλουμε.)

2
Ok

Προετοιμασία πατατών

Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες (περίπου 3-5 χιλιοστά πάχος). Προσπαθούμε οι φέτες να έχουν ομοιόμορφο πάχος, ώστε να ψηθούν όλες στον ίδιο χρόνο. Συμβουλή: Αν διαθέτουμε μαντολίνο, το χρησιμοποιούμε για πιο γρήγορο και ομοιόμορφο κόψιμο. Επίσης, μπορούμε να αφήσουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε, για να μη μαυρίσουν.

3
Ok

Στρώση πρώτων υλικών

Στρώνουμε τις μισές φέτες πατάτας στο βουτυρωμένο σκεύος, τοποθετώντας τες σε σειρές ελαφρώς overlapped (η μία να μισοκαλύπτει την άλλη). Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι επάνω από την πρώτη στρώση. Σκορπάμε επίσης το μισό από το ψιλοκομμένο σκόρδο ομοιόμορφα ανάμεσα στις πατάτες. Έπειτα, πασπαλίζουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά, ώστε να πάει παντού. Αυτή η ενδιάμεση στρώση τυριών θα χαρίσει έξτρα γεύση και στο εσωτερικό του ογκρατέν

4
Ok

Ολοκλήρωση στρώσεων

Στρώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες φέτες πατάτας, δημιουργώντας μια δεύτερη στρώση. Ρίχνουμε ξανά λίγο αλάτι και πιπέρι (το καρύκευμα ανάμεσα στις στρώσεις βοηθά να αναδειχθεί η γεύση της πατάτας). Προσθέτουμε και το υπόλοιπο σκόρδο σκορπιστά πάνω από αυτή τη δεύτερη στρώση πατάτας. Τώρα όλες οι πατάτες, το σκόρδο και μέρος των τυριών έχουν τακτοποιηθεί στο σκεύος.

5
Ok

Προσθήκη κρέμας

Σε ένα μπολ ή μια κανάτα αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο (αν χρησιμοποιήσουμε) και λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε αργά το μείγμα των γαλακτοκομικών πάνω από τις πατάτες στο ταψί, φροντίζοντας να διανεμηθεί ομοιόμορφα. Το υγρό θα πρέπει να καλύπτει τις πατάτες έως περίπου τα 2/3 με 3/4 του ύψους τους. Συμβουλή: Αν το ταψί είναι πολύ γεμάτο, ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα και σταματάμε αν δούμε ότι οι πατάτες καλύφθηκαν επαρκώς - μπορεί να μην χρειαστεί όλο το υγρό, ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους​. Έτσι αποφεύγουμε το να ξεχειλίσει η κρέμα κατά το ψήσιμο.

6
Ok

Προσθήκη υπολοίπου τυριού & βουτύρου

Πασπαλίζουμε την κορυφή του φαγητού με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά, καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια. Αν χρησιμοποιούμε παρμεζάνα, τώρα είναι η στιγμή να την προσθέσουμε – θα δώσει επιπλέον άρωμα και πιο τραγανή κρούστα. Κατόπιν, κόβουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το σκορπίζουμε εδώ κι εκεί πάνω από τα τυριά. Καθώς θα λιώσει στο φούρνο, το βούτυρο θα βοηθήσει το επάνω μέρος να ροδίσει ομοιόμορφα και να γίνει πιο τραγανό.

7
Ok

Ψήσιμο

Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 60-90 λεπτά (ανάλογα με το πάχος των πατατών και το φούρνο), μέχρι οι πατάτες να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν εντελώς. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες όταν ένα μαχαίρι ή πιρούνι τρυπάει άνετα μέχρι κάτω όλες τις στρώσεις. Παράλληλα, η επιφάνεια θα έχει αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και θα κάνει φουσκάλες από την κρέμα που κοχλάζει. Συμβουλή: Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι η κρούστα παίρνει πολύ γρήγορα σκούρο χρώμα πριν μαλακώσουν οι πατάτες, καλύψτε το ταψί χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο. Έτσι θα συνεχίσουν να ψήνονται οι πατάτες χωρίς να καεί παραπάνω η επιφάνεια. Λίγα λεπτά πριν το τέλος, μπορείτε να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο για να ξεροψηθεί το επάνω μέρος.

8
Ok

Ξεκούραση & σερβίρισμα

Μόλις το ογκρατέν ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αυτό το στάδιο ξεκούρασης είναι σημαντικό: η κρέμα θα δέσει καθώς κρυώνει λίγο και οι μερίδες θα σερβίρονται ευκολότερα, χωρίς να διαλύονται. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο φρέσκο θυμάρι ή σχοινόπρασο από πάνω για χρώμα και άρωμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ογκρατέν ζεστές, κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια ή με ένα μεγάλο κουτάλι σαν σουφλέ. Καλή απόλαυση

9
Ok

Σερβίρισμα & Συνοδευτικά

  • Ως συνοδευτικό: Οι πατάτες ογκρατέν ταιριάζουν εξαιρετικά με ψητά και μαγειρευτά κρεατικά. Σερβίρετε τες δίπλα σε ζουμερό ψητό κοτόπουλο, χοιρινό φιλέτο, μοσχαρίσια μπριζόλα ή ακόμη και αρνάκι φούρνου. Η κρεμώδης υφή της πατάτας και το τυρένιο στοιχείο συμπληρώνουν υπέροχα τα ψητά κρέατα, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό.

  • Ως κύριο πιάτο: Μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε το ογκρατέν ως αυτόνομο χορταστικό γεύμα. Συνοδέψτε το με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με vinaigrette (π.χ. μαρούλι, ρόκα, ντοματίνια και μια ελαφριά σως μουστάρδας-λεμονιού). Η οξύτητα και φρεσκάδα της σαλάτας θα «κόψει» ευχάριστα την πλούσια γεύση της κρέμας, ισορροπώντας το γεύμα. Προσθέστε και ένα ποτήρι λευκό κρασί (π.χ. Chardonnay ή Sauvignon Blanc) για μια πραγματικά γκουρμέ εμπειρία.

  • Ιδέες παραλλαγών: Για μια πιο πληθωρική εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε πανσέτα ή μπέικον. Σοτάρετε 100 γρ. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον κομμένα σε κύβους μέχρι να γίνουν τραγανά, και σκορπίστε τα ανάμεσα στις στρώσεις των πατατών πριν ρίξετε την κρέμα και τα τυριά. Το καπνιστό άρωμα θα απογειώσει το πιάτο και θα το κάνει ακόμη πιο χορταστικό - σχεδόν ένα πλήρες κυρίως γεύμα από μόνο του. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα τυριά της αρεσκείας σας (π.χ. λίγο μπλε τυρί για πιο τολμηρή γεύση ή τσένταρ για πιο έντονο χαρακτήρα).

  • Στο τραπέζι: Τοποθετήστε το ταψί με το ογκρατέν στο κέντρο του τραπεζιού και σερβίρετε οικογενειακά. Κάθε καλεσμένος μπορεί να πάρει μια γενναιόδωρη κουταλιά ως συνοδευτικό στο πιάτο του. Το ογκρατέν διατηρείται ζεστό και νόστιμο για αρκετή ώρα, οπότε είναι ιδανικό για μπουφέ ή γιορτινά τραπέζια. Αν περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο - την επόμενη μέρα, ζεστάνετε το απαλά στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, και θα είναι εξίσου απολαυστικό.

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
κεφτεδάκια με σάλτσα
previous
Κεφτεδάκια με σάλτσα
next
Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο (παραδοσιακή συνταγή)
κεφτεδάκια με σάλτσα
previous
Κεφτεδάκια με σάλτσα
next
Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο (παραδοσιακή συνταγή)

Πρόσθεσε σχόλιο

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here