Υλικά
-
1 κομμένο σε μερίδες (4-6 κομμάτια) Κοτόπουλο
-
4-5 μέτριες κομμένες σε κυδωνάτες φέτες Πατάτες
-
4 σκελίδες Σκόρδο
-
2 κουταλιές σούπας Μουστάρδα Ντιζόν
-
1 κουταλιά σούπας Μέλι
-
60 ml χυμό Λεμόνικαι ξύσμα του λεμονιού
-
120 ml
-
60 ml Ελαιόλαδο
-
1 κουταλάκι γλυκού Ρίγανη
-
1 κουταλάκι γλυκού Θυμάρι
-
1 κουταλάκι γλυκού Δεντρολίβανο
-
2 κουταλάκια γλυκού Αλάτι
-
1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
-
1/2 κουταλάκι γλυκού Μπούκοβοπροαιρετικά
Οδηγίες
Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό από το άρωμα ενός κοτόπουλου που ψήνεται στον φούρνο με πατάτες, γεμίζοντας το σπίτι με μυρωδιές λεμονιού, σκόρδου και ψημένης πατάτας. Είναι το πιάτο-σύμβολο των κυριακάτικων οικογενειακών γευμάτων στην Ελλάδα – ένα φαγητό που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και υπόσχεται ζεστασιά και θαλπωρή. Κάθε μπουκιά συνδυάζει ζουμερό κοτόπουλο και πατάτες που έχουν μελώσει από τους χυμούς του κρέατος, με τραγανές χρυσαφένιες ακρούλες. Η καρδιά της παράδοσης χτυπά σε αυτό το ταψί, δημιουργώντας μια εμπειρία γεύσης που δεν τη βαριόμαστε ποτέ.
Σε αυτή την εκδοχή, το αγαπημένο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες αποκτά μια δημιουργική gourmet πινελιά.
Η προσθήκη μουστάρδας, μελιού, αρωματικών βοτάνων και λευκού κρασιού ανεβάζει τη γεύση σε νέα επίπεδα, χωρίς να προδίδει την κλασική του καταγωγή. Φανταστείτε τη στιγμή που ανοίγετε τον φούρνο: η μοσχοβολιά του θυμαριού και της ρίγανης ανακατεύεται με το λεμόνι και το σκόρδο, ενώ η μουστάρδα και το μέλι δημιουργούν μια καραμελωμένη κρούστα πάνω στο κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, προκαλώντας τις αισθήσεις και κάνοντας τη δοκιμή του ακαταμάχητη. Δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι ανάμνηση και ανακάλυψη μαζί – μια γευστική εμπειρία που θα θέλετε να μοιραστείτε με όσους αγαπάτε.
Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα)
-
Θερμίδες: περίπου 700 kcal
-
Πρωτεΐνη: ~40 γρ
-
Λιπαρά: ~30 γρ
-
Υδατάνθρακες: ~40 γρ
(Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση για μία μερίδα, υπολογισμένες με τη χρήση κοτόπουλου με πέτσα και της παραπάνω ποσότητας υλικών. Οι ακριβείς τιμές μπορεί να διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με το μέρος του κοτόπουλου, το είδος της πατάτας και τις ποσότητες λίπους που θα καταναλωθούν.)
Βήματα
1
Ok
|
Προετοιμασία φούρνουΠροθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στατικός φούρνος). Αν χρησιμοποιείτε αέρα, ρυθμίστε στους 170°C. Βεβαιωθείτε ότι το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε χωράει άνετα το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μία στρώση, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. |
2
Ok
|
Μαρινάδα με gourmet πινελιέςΣε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι/δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμίξτε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Αυτή η αρωματική μαρινάδα θα δώσει στο κοτόπουλο ξεχωριστή γεύση και υπέροχο άρωμα. (Αν θέλετε, προσθέστε και το μπούκοβο σε αυτό το μείγμα για λίγη καυτερή ένταση.) |
3
Ok
|
Μαρινάρισμα κοτόπουλου και πατατώνΒάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τις κομμένες πατάτες μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατέψτε με τα χέρια (ή με μια σπάτουλα) ώστε το μείγμα να αγκαλιάσει καλά όλο το κοτόπουλο και όλες τις πατάτες. Φροντίστε κάθε κομμάτι κοτόπουλου να καλυφθεί με τη σάλτσα και οι πατάτες να πάρουν χρώμα από τη μαρινάδα. (Μυστικό επιτυχίας: Για ακόμα πιο μεστή γεύση, μπορείτε προσεκτικά να σηκώσετε την πέτσα του κοτόπουλου σε μερικά σημεία και να βάλετε λίγη μαρινάδα κάτω από το δέρμα. Έτσι το άρωμα της μουστάρδας και των βοτάνων θα εισχωρήσει βαθύτερα στο κρέας.) Εάν έχετε χρόνο, αφήστε το κοτόπουλο και τις πατάτες να μαριναριστούν για 30 λεπτά έως 2 ώρες στο ψυγείο - αυτό θα κάνει τις γεύσεις να δέσουν ακόμη περισσότερο. |
4
Ok
|
Τοποθέτηση στο ταψίΑδειάστε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μεγάλο ταψί, φροντίζοντας να απλωθούν οι πατάτες στη βάση και να ακουμπάνε από πάνω τους τα κομμάτια του κοτόπουλου με την πέτσα προς τα πάνω. Ρίξτε και όλη την υπόλοιπη μαρινάδα από το μπολ πάνω από το φαγητό, φροντίζοντας να μην αφήσετε πίσω ούτε σταγόνα από αυτή την πολύτιμη σάλτσα. Κατόπιν, περιχύστε ομοιόμορφα το λευκό κρασί γύρω-γύρω στο ταψί (όχι απευθείας πάνω στο κοτόπουλο, για να μην ξεπλύνει τη μαρινάδα από την επιφάνεια του). Το κρασί, μαζί με τα υγρά της μαρινάδας, θα δημιουργήσει ατμό και ζουμάκια που θα βοηθήσουν στο ψήσιμο και θα μελώσουν τις πατάτες. (Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα ή αν το ταψί σας είναι πολύ πλατύ και φοβάστε μήπως στεγνώσει το φαγητό, προσθέστε και 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου στο ταψί.) |
5
Ok
|
ΨήσιμοΣκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή αν έχετε γάστρα βάλτε το καπάκι) και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά. Το σκεπασμένο ψήσιμο θα βοηθήσει το κοτόπουλο να μείνει ζουμερό και τις πατάτες να μαλακώσουν καλά, ενώ οι γεύσεις θα αναμειχθούν υπέροχα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο (ή ξεσκεπάστε τη γάστρα), ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα και οι πατάτες να ροδίσουν στις άκρες. (Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλό είναι να περιχύσετε 1-2 φορές το κοτόπουλο και τις πατάτες με τα ζουμιά του ταψιού. Αυτό το τακτικό αλείμμα θα κάνει το κρέας ακόμα πιο τρυφερό και τις πατάτες πιο νόστιμες. Επίσης, αν δείτε ότι το ταψί στεγνώνει πολύ γρήγορα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ώστε να μην καούν οι πατάτες.) |
6
Ok
|
Ολοκλήρωση και σερβίρισμα
|
7
Ok
|
Προτάσεις ΣερβιρίσματοςΤο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα από μόνο του, όμως με μερικές προσθήκες μπορείτε να το κάνετε πραγματική γιορτή γεύσεων. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να το σερβίρετε και να το απολαύσετε στο έπακρο:
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό το πιάτο είναι ακόμη πιο απολαυστικό όταν μοιράζεται. Φέρτε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και αφήστε την οικογένεια ή τους φίλους να σερβιριστούν, γεμίζοντας τα πιάτα τους με κοτόπουλο, πατάτες και μπόλικη σάλτσα. Κάθε μπουκιά θα ξεχειλίζει από Ελλάδα - από τη θαλπωρή της παράδοσης μέχρι τη φινέτσα των μοντέρνων πινελιών. Καλή απόλαυση! |