• Home
  • Κυρίως πιάτο
  • Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές
0 0
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
1 κομμένο σε μερίδες (4-6 κομμάτια) Κοτόπουλο
4-5 μέτριες κομμένες σε κυδωνάτες φέτες Πατάτες
4 σκελίδες Σκόρδο
2 κουταλιές σούπας Μουστάρδα Ντιζόν
1 κουταλιά σούπας Μέλι
60 ml χυμό Λεμόνι και ξύσμα του λεμονιού
120 ml
60 ml Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού Ρίγανη
1 κουταλάκι γλυκού Θυμάρι
1 κουταλάκι γλυκού Δεντρολίβανο
2 κουταλάκια γλυκού Αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού Μπούκοβο προαιρετικά

Nutritional information

700 kcal
Θερμίδες
40 γρ
Πρωτεΐνη
30 γρ
Λιπαρά
40 γρ
Υδατάνθρακες

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – Παραδοσιακή συνταγή με Gourmet πινελιές

Κουζίνα:

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο – μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή με gourmet πινελιές (μουστάρδα, μέλι, βότανα, λευκό κρασί) που απογειώνουν τη γεύση.

  • Μερίδες 4
  • Μέτρια

Υλικά

Οδηγίες

Share

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό από το άρωμα ενός κοτόπουλου που ψήνεται στον φούρνο με πατάτες, γεμίζοντας το σπίτι με μυρωδιές λεμονιού, σκόρδου και ψημένης πατάτας. Είναι το πιάτο-σύμβολο των κυριακάτικων οικογενειακών γευμάτων στην Ελλάδα – ένα φαγητό που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και υπόσχεται ζεστασιά και θαλπωρή. Κάθε μπουκιά συνδυάζει ζουμερό κοτόπουλο και πατάτες που έχουν μελώσει από τους χυμούς του κρέατος, με τραγανές χρυσαφένιες ακρούλες. Η καρδιά της παράδοσης χτυπά σε αυτό το ταψί, δημιουργώντας μια εμπειρία γεύσης που δεν τη βαριόμαστε ποτέ.

Σε αυτή την εκδοχή, το αγαπημένο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες αποκτά μια δημιουργική gourmet πινελιά.

Η προσθήκη μουστάρδας, μελιού, αρωματικών βοτάνων και λευκού κρασιού ανεβάζει τη γεύση σε νέα επίπεδα, χωρίς να προδίδει την κλασική του καταγωγή. Φανταστείτε τη στιγμή που ανοίγετε τον φούρνο: η μοσχοβολιά του θυμαριού και της ρίγανης ανακατεύεται με το λεμόνι και το σκόρδο, ενώ η μουστάρδα και το μέλι δημιουργούν μια καραμελωμένη κρούστα πάνω στο κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, προκαλώντας τις αισθήσεις και κάνοντας τη δοκιμή του ακαταμάχητη. Δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι ανάμνηση και ανακάλυψη μαζί – μια γευστική εμπειρία που θα θέλετε να μοιραστείτε με όσους αγαπάτε.

Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: περίπου 700 kcal

  • Πρωτεΐνη: ~40 γρ

  • Λιπαρά: ~30 γρ

  • Υδατάνθρακες: ~40 γρ

(Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση για μία μερίδα, υπολογισμένες με τη χρήση κοτόπουλου με πέτσα και της παραπάνω ποσότητας υλικών. Οι ακριβείς τιμές μπορεί να διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με το μέρος του κοτόπουλου, το είδος της πατάτας και τις ποσότητες λίπους που θα καταναλωθούν.)

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Προετοιμασία φούρνου

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στατικός φούρνος). Αν χρησιμοποιείτε αέρα, ρυθμίστε στους 170°C. Βεβαιωθείτε ότι το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε χωράει άνετα το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μία στρώση, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

2
Ok

Μαρινάδα με gourmet πινελιές

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι/δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμίξτε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Αυτή η αρωματική μαρινάδα θα δώσει στο κοτόπουλο ξεχωριστή γεύση και υπέροχο άρωμα. (Αν θέλετε, προσθέστε και το μπούκοβο σε αυτό το μείγμα για λίγη καυτερή ένταση.)

3
Ok

Μαρινάρισμα κοτόπουλου και πατατών

Βάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τις κομμένες πατάτες μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατέψτε με τα χέρια (ή με μια σπάτουλα) ώστε το μείγμα να αγκαλιάσει καλά όλο το κοτόπουλο και όλες τις πατάτες. Φροντίστε κάθε κομμάτι κοτόπουλου να καλυφθεί με τη σάλτσα και οι πατάτες να πάρουν χρώμα από τη μαρινάδα. (Μυστικό επιτυχίας: Για ακόμα πιο μεστή γεύση, μπορείτε προσεκτικά να σηκώσετε την πέτσα του κοτόπουλου σε μερικά σημεία και να βάλετε λίγη μαρινάδα κάτω από το δέρμα. Έτσι το άρωμα της μουστάρδας και των βοτάνων θα εισχωρήσει βαθύτερα στο κρέας.) Εάν έχετε χρόνο, αφήστε το κοτόπουλο και τις πατάτες να μαριναριστούν για 30 λεπτά έως 2 ώρες στο ψυγείο - αυτό θα κάνει τις γεύσεις να δέσουν ακόμη περισσότερο.

4
Ok

Τοποθέτηση στο ταψί

Αδειάστε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μεγάλο ταψί, φροντίζοντας να απλωθούν οι πατάτες στη βάση και να ακουμπάνε από πάνω τους τα κομμάτια του κοτόπουλου με την πέτσα προς τα πάνω. Ρίξτε και όλη την υπόλοιπη μαρινάδα από το μπολ πάνω από το φαγητό, φροντίζοντας να μην αφήσετε πίσω ούτε σταγόνα από αυτή την πολύτιμη σάλτσα. Κατόπιν, περιχύστε ομοιόμορφα το λευκό κρασί γύρω-γύρω στο ταψί (όχι απευθείας πάνω στο κοτόπουλο, για να μην ξεπλύνει τη μαρινάδα από την επιφάνεια του). Το κρασί, μαζί με τα υγρά της μαρινάδας, θα δημιουργήσει ατμό και ζουμάκια που θα βοηθήσουν στο ψήσιμο και θα μελώσουν τις πατάτες. (Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα ή αν το ταψί σας είναι πολύ πλατύ και φοβάστε μήπως στεγνώσει το φαγητό, προσθέστε και 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου στο ταψί.)

5
Ok

Ψήσιμο

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή αν έχετε γάστρα βάλτε το καπάκι) και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά. Το σκεπασμένο ψήσιμο θα βοηθήσει το κοτόπουλο να μείνει ζουμερό και τις πατάτες να μαλακώσουν καλά, ενώ οι γεύσεις θα αναμειχθούν υπέροχα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο (ή ξεσκεπάστε τη γάστρα), ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα και οι πατάτες να ροδίσουν στις άκρες. (Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλό είναι να περιχύσετε 1-2 φορές το κοτόπουλο και τις πατάτες με τα ζουμιά του ταψιού. Αυτό το τακτικό αλείμμα θα κάνει το κρέας ακόμα πιο τρυφερό και τις πατάτες πιο νόστιμες. Επίσης, αν δείτε ότι το ταψί στεγνώνει πολύ γρήγορα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ώστε να μην καούν οι πατάτες.)

6
Ok

Ολοκλήρωση και σερβίρισμα

  • Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και τσεκάρετε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί καλά: η πέτσα θα είναι τραγανή και χρυσαφένια, και αν τρυπήσετε ένα κομμάτι θα πρέπει οι χυμοί που βγαίνουν να είναι διάφανοι (χωρίς ροζ αίμα). Οι πατάτες θα πρέπει να είναι μαλακές όταν τις τσιμπάτε με ένα πιρούνι και να έχουν απορροφήσει αρκετή από τη σάλτσα, αποκτώντας πλούσια γεύση. Πριν το σερβίρισμα, αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί στο ταψί για 5-10 λεπτά εκτός φούρνου. Αυτό βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν στο κρέας, κάνοντας κάθε μπουκιά πιο ζουμερή. (Και ναι, αυτή η αναμονή όσο το φαγητό μοσχοβολά είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα - αλλά αξίζει την υπομονή!)

  • Σερβίρισμα στο πιάτο: Με προσοχή, μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα ή απευθείας στα πιάτα. Περιχύστε από πάνω τους τα υπέροχα ζουμιά του ταψιού - αυτή η λεμονάτη μουσταρδο-μελένια σάλτσα είναι πραγματικός θησαυρός γεύσης. Για μια δροσερή νότα και ωραία εμφάνιση, μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λίγο φρέσκο θυμάρι. Επίσης, λίγες έξτρα σταγόνες φρέσκο λεμόνι ή μερικές τριψιές λεμονόφλουδας πάνω από το κοτόπουλο τη στιγμή του σερβιρίσματος θα απογειώσουν το άρωμα του πιάτου. Τώρα, ετοιμαστείτε να απολαύσετε το δημιούργημά σας - καλή όρεξη!

7
Ok

Προτάσεις Σερβιρίσματος

Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα από μόνο του, όμως με μερικές προσθήκες μπορείτε να το κάνετε πραγματική γιορτή γεύσεων. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να το σερβίρετε και να το απολαύσετε στο έπακρο:

  • Δροσερή σαλάτα: Συνοδέψτε το πιάτο με μια φρέσκια ελληνική χωριάτικη σαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα εποχής. Η οξύτητα της φέτας, η ελιά και το αγγουράκι θα ισορροπήσουν τη λιπαρή νοστιμιά του κοτόπουλου, φέρνοντας φρεσκάδα σε κάθε μπουκιά.

  • Τζατζίκι ή σος γιαουρτιού: Ένα μπολάκι με τζατζίκι ή μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού με μυρωδικά (δυόσμο ή άνηθο) ταιριάζει εξαιρετικά. Προσθέτει δροσιά, ελαφριά οξύτητα και συμπληρώνει ιδανικά τα αρώματα του φαγητού, ιδιαίτερα αν έχετε βάλει και λίγο μπούκοβο ή παραπάνω σκόρδο στη συνταγή.

  • Ψωμί ή πίτες: Μην ξεχάσετε το ψωμί! Ένα τραγανό χωριάτικο ψωμί ή μερικές πιτούλες ψημένες είναι απαραίτητα για να βουτήξετε στη λαχταριστή σάλτσα του ταψιού. Το ζουμί λεμονιού-μουστάρδας-μελιού με το ελαιόλαδο είναι τόσο νόστιμο, που θα ήταν κρίμα να μείνει στο πιάτο.

  • Κρασί ή ποτό: Σερβίρετε το κοτόπουλο με ένα ποτήρι από το ίδιο λευκό κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα - η αρμονία των γεύσεων θα ενισχυθεί. Εναλλακτικά, ένα δροσερό ροζέ ή μια παγωμένη μπύρα τύπου lager μπορούν επίσης να συνοδεύσουν υπέροχα αυτό το φαγητό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό το πιάτο είναι ακόμη πιο απολαυστικό όταν μοιράζεται. Φέρτε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και αφήστε την οικογένεια ή τους φίλους να σερβιριστούν, γεμίζοντας τα πιάτα τους με κοτόπουλο, πατάτες και μπόλικη σάλτσα. Κάθε μπουκιά θα ξεχειλίζει από Ελλάδα - από τη θαλπωρή της παράδοσης μέχρι τη φινέτσα των μοντέρνων πινελιών. Καλή απόλαυση!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
κοτοπουλο αλα κρεμ
previous
Κοτόπουλο αλα κρεμ
next
Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς
κοτοπουλο αλα κρεμ
previous
Κοτόπουλο αλα κρεμ
next
Κεφτεδάκια με δυόσμο, όπως της μαμάς και της γιαγιάς

Πρόσθεσε σχόλιο

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here