Υλικά
-
Για τα μπιφτέκια
-
600 γρ Κιμάς μοσχαρίσιοςιδανικά από λάπα ή ελιά, για περισσότερο ζουμί
-
1 τριμμένο στον τρίφτη Κρεμμύδι ξερό
-
1 σκελίδα Σκόρδοψιλοκομμένη (προαιρετικά)
-
2 φέτες μπαγιάτικο Ψωμί
-
50 ml Γάλα
-
1 Αυγά
-
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. Ξύδι
-
2 κ.σ. φρέσκος Μαϊντανός
-
1 κ.γ. Ρίγανη
-
1 πρέζα Αλάτι
-
1 πρέζα Πιπέρι
-
Για τις πατάτες στο φούρνο
-
1 κιλό καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες Πατάτες
-
1 κ.σ. Μουστάρδα
-
χυμός από 1 μεγάλο Λεμόνι
-
2 κ.γ. Ρίγανη
-
5–6 κ.σ. Ελαιόλαδο
-
250 ml Νερό
-
1 πρέζα Αλάτι
-
1 πρέζα Πιπέρι
Οδηγίες
Δεν υπάρχει πιο μαμαδίστικη μυρωδιά από εκείνη του φούρνου που ψήνει μπιφτέκια με πατάτες. Το άρωμα της ρίγανης και του λεμονιού γεμίζει το σπίτι και ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια. Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή, με μοσχαρίσιο κιμά, φέρνει στο πιάτο σας τη θαλπωρή και τη νοστιμιά της κουζίνας της γιαγιάς. Με κάθε μπουκιά από τα αφράτα, ζουμερά μπιφτέκια και τις μελωμένες, λεμονάτες πατάτες φούρνου, θα νιώσετε σαν να ταξιδεύετε πίσω στον χρόνο – τότε που η γιαγιά τα έφτιαχνε με μεράκι και αγάπη για όλη την οικογένεια. Είναι ένα πιάτο απλό στα υλικά του, μα πλούσιο σε γεύση, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή βήμα-βήμα, και απολαύστε στο σπίτι σας ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά μαγειρέματα της ελληνικής κουζίνας.
Βήματα
1
Ok
|
Προετοιμασία φούρνου & πατατώνΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στους 180°C αν χρησιμοποιούμε αέρα). Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες ή κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, έτσι ώστε οι πατάτες να καλυφθούν ομοιόμορφα με το μείγμα των μυρωδικών και του λαδιού. Συμβουλή: Το λεμόνι και η μουστάρδα θα κάνουν τις πατάτες ιδιαίτερα νόστιμες και αρωματικές, θυμίζοντας τις κλασικές λεμονάτες πατάτες της γιαγιάς. |
2
Ok
|
Ψήσιμο πατατών (1ο στάδιο)Αδειάζουμε τις πατάτες μαζί με όλα τα υγρά τους σε ένα μεγάλο ταψί, φροντίζοντας να απλωθούν σε μονή στρώση όσο γίνεται. Προσθέτουμε στο ταψί και το νερό (περίπου 250 ml), μοιράζοντάς το γύρω από τις πατάτες. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή ένα καπάκι αν έχει) και βάζουμε τις πατάτες στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αυτό το πρώτο στάδιο ψησίματος με το ταψί σκεπασμένο βοηθά τις πατάτες να μελώσουν και να ψηθούν χωρίς να στεγνώσουν. |
3
Ok
|
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια
|
4
Ok
|
Ψήσιμο μπιφτεκιών με τις πατάτεςΒγάζουμε προσεκτικά το ταψί με τις πατάτες από τον φούρνο (μετά τα ~40 λεπτά ή όταν έχουν σχεδόν μαλακώσει). Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Οι πατάτες τώρα θα είναι μισοψημένες και θα έχουν αρκετό ζουμί στο ταψί τους. Τακτοποιούμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες ή ανάμεσά τους, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Αν δούμε ότι το ταψί είναι στεγνό (οι πατάτες έχουν ρουφήξει όλα τα υγρά), προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ένα φλιτζανάκι ζωμό (νερό με διαλυμένο κύβο) ώστε να υπάρχει υγρασία για το υπόλοιπο ψήσιμο. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο χωρίς σκέπασμα αυτή τη φορά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200°C για περίπου 30 ακόμη λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα μπιφτέκια και να πάρουν ωραίο χρώμα οι πατάτες. Στα μέσα του χρόνου ψησίματος, μπορούμε να γυρίσουμε τα μπιφτέκια μία φορά προσεκτικά, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σημείωση: Ο ακριβής χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των μπιφτεκιών - τα μπιφτέκια είναι έτοιμα όταν το εσωτερικό τους δεν είναι ροζ και οι πατάτες τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. |
5
Ok
|
Ξεκούραση & σερβίρισμαΜόλις τα μπιφτέκια ψηθούν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε (αυτό βοηθά τους χυμούς να ανακατανεμηθούν στο κρέας, κάνοντας τα μπιφτέκια πιο ζουμερά). Σερβίρουμε κάθε μερίδα με 1-2 μπιφτέκια και μια γενναία ποσότητα από τις λεμονάτες πατάτες. Περιχύνουμε από πάνω με λίγη σάλτσα-ζουμάκι από το ταψί για έξτρα γεύση. Μπορούμε να στύψουμε και επιπλέον φρέσκο λεμόνι από πάνω, αν μας αρέσει η έντονη λεμονάτη γεύση. Καλή απόλαυση – ζεστό, σπιτικό φαγητό σαν αυτό σίγουρα θα φέρει χαμόγελα στο τραπέζι! |
6
Ok
|
Προτάσεις για Σερβίρισμα
|