Υλικά
-
500γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
-
150γρ. Ρύζιτύπου Καρολίνα ή γλασέ, κατάλληλο για σούπες
-
1 τριμμένο Κρεμμύδι ξερόή πολύ ψιλοκομμένο
-
1 Αυγάγια το μείγμα του κιμά
-
3 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
-
1½ λίτρο Άνηθος
-
1 πρέζα Αλάτι
-
1 πρέζα Πιπέρι
-
Για το αυγολέμονο
-
2 Αυγάσε θερμοκρασία δωματίου
-
Χυμός από 2 Λεμόνι
Οδηγίες
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι από εκείνα τα φαγητά που μυρίζουν σπιτικό και ζεσταίνουν την καρδιά. Από το πρώτο κιόλας σιγοβράσιμο, το σπίτι γεμίζει με νοσταλγικό άρωμα λεμονιού και μαγειρεμένου φαγητού που θυμίζει τις χειμωνιάτικες μέρες στην κουζίνα της γιαγιάς. Είναι μια σούπα-αγκαλιά, η γεύση της οποίας φέρνει στο νου οικογενειακά τραπέζια, κουβέρτες στο καναπέ και την αγάπη με την οποία μαγείρευαν οι παλιές νοικοκυρές.
Παραδοσιακή σούπα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, σερβιρισμένη ζεστή με φρέσκο ψωμί και λεμόνι στο πλάι. Στο συγκεκριμένο πιάτο, αφράτα κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά και ρύζι σιγομαγειρεύονται σε ζωμό μέχρι να γίνουν τρυφερά, και κατόπιν περιχύνονται με μια κρεμώδη σάλτσα αυγολέμονο που δένει το ζωμό με βελούδινη υφή.
Το λεμόνι προσθέτει μια ευχάριστη οξύτητα που ισορροπεί τη πλούσια γεύση του κρέατος, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και ανοίγει την όρεξη.
Ας δούμε βήμα-βήμα πώς θα ετοιμάσετε αυτή τη κλασική συνταγή για γιουβαρλάκια με μεράκι, για να μοσχομυρίσει το σπίτι σας παράδοση και θαλπωρή.
Βήματα
1
Ok
|
Ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμάΣε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το ρύζι (ωμό, μη βρασμένο), το αυγό, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα αφράτο, υγρό μείγμα. Συμβουλή: Αν το μείγμα φαίνεται πολύ υγρό, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά για να σφίξει ελαφρώς, χωρίς όμως να το παρακάνουμε για να παραμείνουν τα γιουβαρλάκια μας τρυφερά. |
2
Ok
|
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκιαΒρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας (για να μην κολλάει το μείγμα) και πλάθουμε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες από τον κιμά. Ιδανικά, τα γιουβαρλάκια πρέπει να έχουν μέγεθος καρυδιού, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και γρήγορα. Τα ακουμπάμε σε ένα δίσκο ή πιάτο. Συμβουλή: Προσπαθήστε να πλάσετε όλα τα γιουβαρλάκια σε παρόμοιο μέγεθος - έτσι θα βράσουν στον ίδιο χρόνο και θα έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. |
3
Ok
|
Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκιαΠασπαλίζουμε τον δίσκο με τα πλασμένα γιουβαρλάκια με λίγο αλεύρι και τα κυλάμε απαλά να αλευρωθούν ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Το περιττό αλεύρι το τινάζουμε. Αυτό το βήμα θα βοηθήσει να δέσει ελαφρά το ζωμό κατά το βράσιμο και να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Συμβουλή: Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι, απλώς προσθέστε τα γιουβαρλάκια προσεκτικά στη σούπα - όμως το αλεύρωμα δίνει πιο δεμένη υφή στο αποτέλεσμα. |
4
Ok
|
Βράζουμε τα γιουβαρλάκιαΣε μια ευρύχωρη κατσαρόλα προσθέτουμε 6 φλιτζάνια (1,5 λίτρο) νερό (ή ζωμό) και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι στο νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά έτσι ώστε ο βρασμός να είναι ήπιος (σιγοβράσιμο, όχι έντονος κοχλασμός). Συμβουλή: Το σιγοβράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι το κλειδί - έτσι τα γιουβαρλάκια μαγειρεύονται χωρίς να διαλυθούν και βγάζουν όλη τη νοστιμιά τους στο ζωμό. |
5
Ok
|
Προετοιμασία αυγολέμονουΌσο βράζει η σούπα, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε τα 2 αυγά μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό από τα 2 λεμόνια, συνεχίζοντας το χτύπημα με το σύρμα. Θα έχουμε ένα μείγμα αυγολέμονου αφρώδες και λεμονάτο. Συμβουλή: Για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα, μπορείτε να χωρίσετε τα αυγά, να χτυπήσετε πρώτα τα ασπράδια σε απαλό μαρέγκα και μετά να ενσωματώσετε τους κρόκους και το λεμόνι. Ωστόσο, και με ολόκληρα τα αυγά το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο. |
6
Ok
|
“Δένουμε” τη σούπα με το αυγολέμονοΌταν τα γιουβαρλάκια έχουν βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει (να σταματήσει ο βρασμός). Τώρα, πρέπει να προσθέσουμε το αυγολέμονο χωρίς να "κόψει" (χωρίς να ψηθεί απότομα το αυγό). Παίρνουμε μια βαθιά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα (μόνο το ζουμί, όχι κεφτεδάκια) και τον ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγολέμονου, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μία κουτάλα ζωμό. Αυτή η διαδικασία (το λεγόμενο "πιάσιμο" του αυγολέμονου) ζεσταίνει βαθμιαία τα αυγά, ώστε όταν τα ρίξουμε στη σούπα να μην κόψουν. Στη συνέχεια, αδειάζουμε αργά το μείγμα αυγολέμονου μέσα στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, κουνώντας την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αυγολέμονο. Δεν βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Αν χρειαστεί να τη ζεστάνουμε λίγο, το κάνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και χωρίς βρασμό, ανακινώντας την απαλά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Συμβουλή: Αν επιθυμείτε πιο πηχτή σούπα, διαλύστε 1 κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και προσθέστε τη στο ζωμό πριν τον δέσετε με το αυγολέμονο, αφήνοντας να πάρει μια μικρή βράση να πυκνώσει. |
7
Ok
|
ΣερβίρουμεΗ σούπα μας πλέον είναι έτοιμη, με ζεστά γιουβαρλάκια και μεταξένιο αυγολέμονο. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή/και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο για φρεσκάδα. Απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστή, για να αισθανθούμε όλη τη θαλπωρή και τη γεύση της. Καλή σας όρεξη! |
8
Ok
|
Συνοδευτικά
Με αυτά τα συνοδευτικά, το τραπέζι σας θα θυμίζει αυθεντική ελληνική οικογενειακή θαλπωρή. Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο ζεστά, και απολαύστε τα με καλή παρέα γύρω από το τραπέζι! |