Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Αν και το όνομά της μπορεί να προκαλεί σύγχυση, δεν έχει καμία σχέση με την αγκινάρα. Ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών και είναι συγγενής με τον ηλίανθο.
Τα ριζώματά της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και έχουν μια γεύση που μοιάζει με αυτήν της αγκινάρας, εξ ου και το όνομα. Τρώγεται ψητή, βραστή, ακόμα και τηγανιτή. Στην ελληνική κουζίνα, τι χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σούπες..
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής χάρη στην πλούσια γεύση της και τις θρεπτικές της ιδιότητες. Περιέχει πολλές διατροφικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς επίσης και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ποτάσιο και φώσφορο.
Συνταγές που περιέχουν Αγκινάρα Ιερουσαλήμ
Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα που περιλαμβάνουν αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι η σούπα αγκινάρας της Ιερουσαλήμ. Αυτή η κρεμώδης σούπα συνδυάζει τις αγκινάρες της Ιερουσαλήμ με πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδο, για μια θρεπτική και γευστική εμπειρία. Τα ριζώματα μπορούν επίσης να ψηθούν στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι για ένα απλό και υγιεινό σνακ.