Στις πλαγιές των ελληνικών βουνών, ανάμεσα στις πέτρες και στα μικρά αγροτικά δρομάκια, φυτρώνουν άφθονα άγρια χόρτα. Αυτά τα φυτά αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων για αιώνες, είτε ως τροφή, είτε ως φάρμακο. Με τα άγρια χόρτα ακόμα και σήμερα δημιουργούμε υπέροχες συνταγές Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά:
Βλίτα (Amaranthus blitum): Τα βλίτα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χόρτα στην ελληνική κουζίνα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και συνήθως μαγειρεύονται βραστά και σερβίρονται με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Ραδίκια (Taraxacum officinale): Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και συχνά χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή συνοδευτικά σε κρέας.
Ζοχός (Sonchus oleraceus): Αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και είναι ευδιάκριτος χάρη στα μακραίνοντα και κυματιστά φύλλα του. Οι ζοχοί τρώγονται βραστοί με λάδι και λεμόνι.
Σταμναγκάθι (Cynara cardunculus): Το σταμναγκάθι μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και έχει γευστικά φύλλα. Είναι είδος ραδικιού και είναι ο βασιλιάς των χόρτων της Κρήτης.
Πικραλίδα (Cichorium intybus): Αυτό το χόρτο είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση του και συνήθως σερβίρεται ως σαλάτα.
Καυκαλήθρα (Silybum marianum): Είναι ένα είδος θαμνώδους φυτού που τα φύλλα της χρησιμοποιούνται κυρίως σε πίτες.
Τα άγρια χόρτα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πολλά πιάτα και γεύματα στην καθημερινή σου μαγειρική. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Βραστά ή σοταρισμένα: Μπορείς να βράσεις τα χόρτα και να τα σερβίρεις με λεμόνι και ελαιόλαδο ως ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο. Εναλλακτικά, μπορείς να τα σοτάρεις με λίγο σκόρδο για μια διαφορετική γεύση.
Σε πίτες ή ομελέτες: Προσθέτοντας τα χόρτα σε μια πίτα ή σε μια ομελέτα, μπορείς να δώσεις επιπλέον γεύση και να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών θρεπτικών συστατικών.
Σε σούπες: Πρόσθεσε τα χόρτα σε σούπες για να προσφέρεις περισσότερη γεύση και χρώμα.
Σε σαλάτες: Αν είναι τρυφερά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμη και ως πρώτη ύλη για σαλάτες.
Ως συνοδευτικό: Τα χόρτα μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό σε κρέατα ή ψάρια.
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023