Το αλεύρι ολικής άλεσης, παρασκευάζεται από την άλεση ολόκληρου του σπόρου του σιταριού μία διαδικασία που παρέχει ένα πιο διατροφικά πλούσιο προϊόν από το λευκό αλεύρι.
Το αλεύρι ολικής άλεσης χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και την αρτοποιία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ίνες, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού ολικής άλεσης, ζυμαρικών, μπισκότων, κουλουριών, κέικ, και άλλων αρτοσκευασμάτων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πίτσας, ψωμί του τοστ αλλά και πίτας για σουβλάκι.
Πέραν από τη μαγειρική, το αλεύρι ολικής άλεσης έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Παρέχει περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από το λευκό αλεύρι και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, επειδή το αλεύρι ολικής άλεσης έχει πιο πυκνή και βαριά υφή, μπορεί να είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσει κανείς στη μαγειρική χωρίς κάποια προσαρμογή των συνταγών.