Το ανθότυρο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που αποβάλλεται κατά τη διαδικασία τυροκόμησης παραδοσιακών ελληνικών τυριών όπως η φέτα. Το τυρόγαλο συλλέγεται και στη συνέχεια προστίθεται σε αυτό λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και ακολουθεί η διαδικασία πηξίματος
Το ανθότυρο έχει απαλή υφή και διακριτική, δροσερή γεύση. Συχνά το συναντάμε σε φρέσκες σαλάτες, όπου προσφέρει μια διαφορετική, ανάλαφρη γεύση, ενώ είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για πιάτα με φρέσκα φρούτα όπως τα σύκα.
Συνταγές που περιέχουν ανθότυρο
Tο ανθότυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρικές συνταγές όπως οι πίτες, οι τάρτες, τα σουφλέ ή και σε συνταγές για τηγανίτες και πανκέικς. Χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, κυρίως σε παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά αλλά και στα καλτσούνια.
Πρόκειται για ένα ευέλικτο τυρί που μπορεί να συμβάλει στην πλούσια και νόστιμη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον χαρακτήρα και την παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας.