Το αντίβ ή σικορέ είναι ένα πράσινο φυτό με σχήμα οβίδας και γευστικά φύλλα που χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική. Το σικορέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, τη Βέλγιο και την Ιταλία.
Τα φύλλα του σικορέ μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, όπου προσφέρουν ένα λεπτό, αλλά ευχάριστα πικάντικο γευστικό προφίλ. Επίσης, μπορούν να μαγειρευτούν, όπου η γεύση τους γίνεται πιο ήπια και γλυκιά.
Συνταγές που περιέχουν αντίβ ή σικορέ
Τα αντίβ, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της ευελιξίας τους, μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία γαστρονομικών εμπειριών.
Όταν τα αντίβ σοτάρονται σε βούτυρο, αποκτούν μια βελούδινη υφή και μια πλούσια, γλυκιά γεύση που συμπληρώνει υπέροχα κρέας.
Μερικές δημοφιλείς συνταγές που περιλαμβάνουν αντίβ περιλαμβάνουν την σαλάτα αντιβ με γαλλικό ντρέσινγκ, το βρασμένο αντίβ με λεμόνι και σκόρδο, το γεμιστό αντίβ με κατίκι και ζαμπόν και η αντσουγιάδα.
Ωστόσο, το αντιβ χρησιμοποιείται επίσης για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Είναι πλούσια σε διάφορα βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για να βοηθήσει στην πέψη, τη μείωση της χοληστερόλης και την αποτοξίνωση του ήπατος.