Το απάκι είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό που παρασκευάζεται κυρίως στην Κρήτη, αλλά έχει αγαπηθεί και εκτός των συνόρων της. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική συνταγή που χρησιμοποιεί την τεχνική της αποξήρανσης και του καπνίσματος για τη συντήρηση του κρέατος.
Το απάκι παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό όπως ψαρονέφρι και μπούτι, το οποίο αφού απολιπαίνεται καλά, αλατίζεται και πασπαλίζεται με αρωματικά όπως φασκόμηλο, βασιλικό, θρούμπι, ρίγανη . Στη συνέχεια τυλίγεται και δένεται σφιχτά με σπάγγο, ώστε να διατηρηθεί η σχεδόν κυλινδρική του μορφή κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης. Αφού μαριναριστεί για μερικές ημέρες, καπνίζεται με ξύλα από θυμάρι ή αρωματικά ξύλα για να πάρει την ξεχωριστή του γεύση.
Συνταγές που περιέχουν Απάκι
Η χρήση του απακιού στη μαγειρική είναι πολύπλευρη. Το κλασικότερο πιάτο είναι το απάκι στα κάρβουνα, όπου το απάκι κόβεται σε λεπτές φέτες και ψήνεται στα κάρβουνα. Αυτό πιάτο αποτελεί τον ορισμό του κρητικού μεζέ.
Παράλληλα, το απάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα άλλων πιάτων, όπως ομελέτες, πίτες, παστίτσιο, μακαρονάδες και πίτσες, προσθέτοντας μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Είναι εξαιρετικό και ως ορεκτικό, απλά κομμένο σε λεπτές φέτες και σερβιρισμένο με άλλα κρητικά ντελικατέσεν, όπως το στακακι και το μυζηθροπιτάκι.
Όπως και να το χρησιμοποιήσετε, το απάκι είναι μια γευστική πρόταση που απογειώνει κάθε συνταγή, κάνοντάς την να ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά της.