Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ, το οποίο θα μπορούσες να έχεις στην κουζίνα σου. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς είναι τα αποξηραμένα σύκα, πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και ποιες είναι οι θρεπτικές τους ιδιότητες.
Τα αποξηραμένα σύκα προέρχονται από το σύκο, τον καρπό της συκιάς. Τα σύκα συγκομίζονται κατά την περίοδο ωρίμανσής τους και στη συνέχεια αποξηραίνονται, συνήθως με φυσικό τρόπο, από τον ήλιο.
Στην κουζίνα, τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικιλία συνταγών. Μπορείς να τα προσθέσεις σε γλυκά, να τα χρησιμοποιήσεις ως σνακ, να τα προσθέσεις σε σαλάτες ή να τα χρησιμοποιήσεις σε πιάτα κρέατος για να δώσεις έναν ευχάριστο γλυκό, αντίθετο τόνο στη γεύση.
Από θρεπτικής άποψης, τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για την υποστήριξη της πεπτικής λειτουργίας. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και ομάδα βιταμινών Β, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας του οργανισμού.
Πρέπει, όμως, να λάβεις υπόψη σου ότι τα αποξηραμένα σύκα είναι αρκετά υψηλά σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενώ αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για εκείνους που χρειάζονται επιπλέον ενέργεια -όπως οι αθλητές- μπορεί να μην είναι τόσο καλό για εκείνους που προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης ή θερμίδων.
Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνεις τα αποξηραμένα σύκα με μέτρο, ενσωματώνοντάς τα στη διατροφή σου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023