Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από την οικογένεια των όσπριων και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα. Στην αποξηραμένη μορφή του ο αρακάς λογίζεται ως όσπριο, όταν συγκομίζεται χλωρός, θεωρείται αμυλούχο λαχανικό και ως τέτοιο μαγειρεύεται. Καλλιεργείται για τους υπέροχους, γλυκούς καρπούς του που συγκομίζονται όταν είναι ακόμα νέοι και πράσινοι.
Συνταγές που περιέχουν Αρακά
Ο αρακάς μαγειρεύεται κυρίως ως πιάτο ολοκληρωμένο από μόνο του, όπως ο αρακάς με πατάτες και καρότο, ή ως συνοδευτικό σε κρέατα. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες, ορεκτικά, σαλάτες και ρύζι. Δημοφιλή πιάτα με αρακά περιλαμβάνουν το ριζότο αρακά, τον αρακά με αγκινάρες και τον αρακά με ζυμαρικά.
Από θρεπτικής άποψης, ο αρακάς είναι πλούσιος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και συνεπώς είναι ιδανικό για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.