Το αυγοτάραχο είναι ένα προϊόν που παράγεται από τα αυγά του ψαριού κέφαλος. Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας.
Πώς παρασκευάζεται το αυγοτάραχο
Η διαδικασία παρασκευής του αυγοτάραχου περιλαμβάνει τη συλλογή των αυγών, τον καθαρισμό και το πασπάλισμα με αλάτι, ακολουθεί το κέρωμα, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του αυγοτάραχου, προκειμένου να συντηρηθεί για αρκετούς μήνες.
Από θρεπτικής πλευράς, το αυγοτάραχο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, D και Β12, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το ιώδιο, το φώσφορο και το σίδηρο.
Συνταγές που περιέχουν Αυγοτάραχο
Η εκλεκτή κεχριμπαρένια λιχουδιά με τη ξεχωριστή νοστιμιά και το φίνο άρωμα συγκαταλέγεται στις γκουρμέ γεύσεις και ανάμεσα στις πρώτες επιλογές της απαιτητικής γαστρονομίας, αφήνοντας μια απαλή γεύση ψαριού και ιωδίου.Το αυγοτάραχο χρησιμοποιείται κυρίως ως προσθήκη σε πιάτα θαλασσινών, ιδιαίτερα σε ορισμένες συνταγές για σπαγγέτι ή ριζότο. Επίσης, μπορεί να απολαυστεί ως ορεκτικό, απλώνοντάς το σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο λεμόνι ή ξίδι, προσφέροντας μια ξεχωριστή και απολαυστική γευστική εμπειρία.