Το μπούκοβο είναι ένα παραδοσιακό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Παρασκευάζεται από το άλεσμα κόκκινων πιπεριών, τα οποία έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα καρύκευμα που προσθέτει βαθιά πικάντικη και καυτερή γεύση σε πολλά πιάτα.
Στην κουζίνα, το μπούκοβο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, από σάλτσες και σούπες, μέχρι κρέας και πουλερικά. Είναι ένα καθοριστικό συστατικό σε καυτερά πιάτα και σε παραδοσιακά πιάτα με κρεατικά και κόκκινη σάλτσα.
Οι καυτερές πιπεριές, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μπούκοβο, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα του σώματος, και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.
Καταναλώνοντας τακτικά τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως οι καυτερές πιπεριές μέσω του μπούκοβο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης, την προστασία της επιδερμίδας και την πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, η πρόληψη της οξείδωσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, καθώς αυτές οι ασθένειες μπορούν να επιδεινωθούν από την οξείδωση.