Το χαβιάρι, όπως και το αυγοτάραχο, είναι ένα πολυτελές γαστρονομικό προϊόν που προέρχεται από τα παστωμένα αυγά του, σπάνιου σήμερα, οξυρρύγχου, ψαριού το οποίο απαντάται κυρίως στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Συνταγές με χαβιάρι
Το χαβιάρι χρησιμοποιείται συχνά σε ορεκτικά ή ως γαρνιτούρα σε πολυάριθμα πιάτα. Έχει μία μοναδική πλούσια και ελαφρώς αλμυρή γεύση που είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένη. Συνήθως σερβίρεται σε μικρές ποσότητες λόγω της υψηλής τιμής του και της έντονης γεύσης του.
Από θρεπτικής άποψης, το χαβιάρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα όπως ο σίδηρος. Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D, E και B12. Εντούτοις, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς είναι υψηλό σε χοληστερόλη και σόδιο.