Η χοιρινή πανσέτα είναι ένα από τα πιο λαχταριστά μέρη του χοίρου. Πρόκειται για το λιπώδες κομμάτι κρέατος που βρίσκεται στην κοιλιά του ζώου, από όπου προέρχεται και η ονομασία της (pancetta στα Ιταλικά, που σημαίνει “μικρή κοιλιά”).
Στην υφή, η πανσέτα έχει μια μοναδική εναλλαγή από λιπώδη και μυϊκά στρώματα, που δίνει μια πλούσια και γεμάτη γεύση όταν μαγειρεύεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διάφορα πιάτα, από την παραδοσιακή ιταλική carbonara μέχρι την κινεζική κουζίνα, καθώς και σε αμέτρητες παραλλαγές ψητών και μπριζόλας. Το λίπος που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση σε άλλα πιάτα. Από την πανσέτα γίνεται επίσης και το μπέικον.
Παρόλο που η πανσέτα είναι γνωστή για το υψηλό λιπαρό περιεχόμενό της, επίσης περιέχει και αξιοσημείωτες ποσότητες πρωτεΐνης. Όπως και όλα τα κρέατα, παρέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων της B1, B6 και B12, καθώς και ζωτικά ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το λίπος που περιέχει η πανσέτα είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και θερμίδες, και ως εκ τούτου πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.