Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) είναι ένα αειθαλές φυτό, γνωστό κυρίως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τη χρήση του στη μαγειρική. Κατάγεται από τη Μεσόγειο, έχει αρωματικά φύλλα και μωβ-μπλε λουλούδια που φυτρώνουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στη μαγειρική, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα πιάτα, όπως να δώσει άρωμα σε κρεατικά, πουλερικά, πατάτες, σαλάτες αλλά και σε γλυκά. Το φασκόμηλο προσδίδει ένα ισχυρό και ελαφρώς πικάντικο άρωμα, που το καθιστά έναν από τους πιο αγαπημένους και πολυχρηστικούς αρωματικούς θάμνους στην ελληνική κουζίνα. Ο καπνός της φασκομηλιάς καθώς καίγεται σε ήπια φωτιά, χρησιμοποιείται για το κάπνισμα αλλαντικών.
Τα ξερά φύλλα του βράζονται και πίνονται σαν τσάι.
Όσον αφορά τις θεραπευτικές του ιδιότητες ως βότανο, το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν επίσης για την καταπολέμηση των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.
Συνοψίζοντας, το φασκόμηλο είναι ένα φυτό με πολλαπλές χρήσεις, τόσο στην κουζίνα όσο και στην ιατρική, και έχει μακρά ιστορία χρήσης στην ελληνική παράδοση.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023