Τα μαυρομάτικα φασόλια, είναι μια ποικιλία φασολιού που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος και το μαύρο “μάτι” στο κέντρο του κάθε φασολιού. Ανήκουν στην κατηγορία των λεγουμένων όσπριων, μια ομάδα τροφών που περιλαμβάνει φασόλια, φακές, ρεβίθια και άλλα.
Είναι δημοφιλή σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως, κυρίως σε αυτές της Αφρικής, της Αμερικής και της Μεσογείου. Μπορούν να μαγειρευτούν ακολουθώντας τις κλασικές συνταγές για φασόλια,αλλά και να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.
Μαυρομάτικα φασόλια θρεπτικά συστατικά
Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν αρκετές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που τα καθιστούν μια καλή πηγή ενέργειας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιος. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.