Η φρουκτόζη είναι ένας απλό σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα, λαχανικά και μέλι. Έχει πολύ γλυκιά γεύση και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό.
Η φρουκτόζη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην ενέργεια του ανθρώπινου σώματος. Όταν καταναλώνεται, μετατρέπεται απευθείας σε ενέργεια στο συκώτι, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από την διαδικασία της πέψης όπως άλλα σάκχαρα.
Ωστόσο, παρότι η φρουκτόζη είναι φυσική και βρίσκεται σε φρούτα, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να είναι επιβλαβής, κυρίως όταν προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά και γλυκά.
Τέλος, υπάρχει ένα είδος φρουκτόζης που ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που είναι ένας τεχνητός γλυκαντικός παράγοντας που περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης και χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης, όπως αυτής που βρίσκεται στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της ασθένειας του ήπατος και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, η φρουκτόζη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας, καθώς τα φρούτα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, νερό και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά αργοποιούν την απορρόφηση της φρουκτόζης, βοηθώντας στην προστασία από τις αρνητικές επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης.