Το φυστικοβούτυρο είναι μία πάστα που παρασκευάζεται κυρίως από αλεσμένα αράπικα φιστίκια. Είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χρησιμοποιείται σε μία πληθώρα πιάτων και γλυκών.
Θρεπτικά συστατικά
Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει πολλά υγιεινά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φωσφόρο, ποτάσιο και ψευδάργυρο.
Φυστικοβούτυρο στη μαγειρική – συνταγές με φυστικοβούτυρο
Στη μαγειρική, το φυστικοβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες φυστικοβούτυρου, όπως φυστικοβούτυρο με ταχίνι, φυστικοβούτυρο με κακάο ή φυστικοβούτυρο με μέλι. Συνήθως χρησιμοποιείται σαν άλειμμα σε ψωμί για το πρωινό, αλλά μπορεί προστεθεί σε smoothies, να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει πλούσια γεύση σε σάλτσες ή καρυκεύματα, ή ακόμα και να παρασκευάσει γλυκά όπως τα cookies και τα brownies.