Το γκαράμ μασάλα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό για την πλούσια και ζεστή γεύση του. Το όνομά του στα Χίντι σημαίνει “ζεστό μείγμα” και αναφέρεται στο ότι τα μπαχαρικά θερμαίνονται πριν αλεστούν, γεγονός που ενισχύει την γεύση τους.
Το γκαράμ μασάλα όπως και το κάρυ δεν έχει μια στάνταρ συνταγή, καθώς η σύνθεσή του μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την περιοχή, την οικογένεια, ή ακόμα και το πιάτο που ετοιμάζεται. Παρ’ όλα αυτά, κάποια από τα πιο συνηθισμένα συστατικά περιλαμβάνουν τον κύμινο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, και το κάρδαμο.
Στην ινδική κουζίνα, το γκαράμ μασάλα χρησιμοποιείται σε ποικιλία πιάτων, όπως το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι και το πιλάφι. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σάλτσες, ή ακόμα και σε γλυκά. Η γεύση του είναι ισορροπημένη, με την ζεστασιά, την γλυκύτητα και την πικάντικη γεύση να συμβάλλουν σε μια πολυδιάστατη εμπειρία γεύσης.
Συνολικά, το γκαράμ μασάλα είναι μια σημαντική προσθήκη στην ινδική κουζίνα και μπορεί να αναδείξει τη γεύση οποιουδήποτε πιάτου.