Τα γλυκάδια, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, που προέρχεται κυρίως από τα εσωτερικά όργανα των ζώων, όπως το μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι. Τα γλυκάδια είναι, στην πραγματικότητα, οι θυμικοί αδένες αυτών των ζώων, και όχι το πάγκρεας, όπως συχνά λανθασμένα αναφέρεται.
Ο θυμικός αδένας είναι ένας από τους κύριους αδένες του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται στο μέσον του θώρακα. Στα νεαρά ζώα, είναι συνήθως μεγαλύτερος και περισσότερο ενεργός απ’ ό,τι στα ενήλικα ζώα στα οποία σιγά-σιγά εξαφανίζονται.
Συνταγές με γλυκάδια
Τα γλυκάδια μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περιοχή και τις προτιμήσεις. Συχνά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαδολέμονο, σκόρδο, δενδρολίβανο και διάφορα άλλα μπαχαρικά, αν και μπορούν επίσης να ψηθούν ή να τηγανιστούν. Είναι ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη