Ο Γλυκάνισος, γνωστός και ως Pimpinella anisum, είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο και την Δυτική Ασία, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η κύρια χρήση του γλυκάνισου, όπως και ο αστεροειδής γλυκάνισος στη μαγειρική είναι ως μπαχαρικό. Οι σπόροι του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται ευρέως σε γλυκά, όπως τα παστέλια, σε κουλουράκια, καθώς και σε αρκετά ποτά, όπως το ούζο. Ο γλυκάνισος προσδίδει μια ιδιαίτερη, γλυκιά και αρωματική γεύση, που είναι πολύ διακριτή.
Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο στη μαγειρική, μπορείς να τον προσθέσεις σε γλυκά, όπως τα κουλούρια και τα γλυκά ψωμιά. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο γλυκάνισο σε σούπες και σάλτσες για να δώσεις μια εξωτική πινελιά στα πιάτα σου.
Πέρα από τη μαγειρική, ο γλυκάνισος έχει ευρεία χρήση στην ιατρική και την φαρμακευτική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πέψη, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αρωματικός, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για την παρασκευή αρωματικών τσαγιών και διάφορων ποτών.