Η γλυκοπατάτα, ή γνωστή επιστημονικά ως Ipomoea batatas, είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Αν και η λέξη “πατάτα” υπάρχει στο όνομά της, δεν πρέπει να τη συγχέεις με τις συνηθισμένες πατάτες. Η γλυκοπατάτα ανήκει σε διαφορετική οικογένεια φυτών.
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης, είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, όπως τα ανθοκυανιδίνες, που προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.
Στη μαγειρική, οι γλυκοπατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πληθώρα πιάτων. Μπορείς να τις βράσεις, να τις ψήσεις, να τις τηγανίσεις ή ακόμα και να τις χρησιμοποιήσεις σε γλυκά. Είναι ιδανικές για την παρασκευή πουρέ, κεφτέδων, κρέπες και ακόμα και brownies. Η γλυκιά γεύση τους ταιριάζει τόσο με αλμυρά όσο και με γλυκά πιάτα, καθιστώντας τις εξαιρετικά ευέλικτες στην κουζίνα.
Συνολικά, η γλυκοπατάτα είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και ευέλικτο φαγητό που μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Και θυμίσου, τα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας μένουν στη φλούδα, οπότε προσπάθησε να την καταναλώνεις μαζί με τη φλούδα της όπου είναι δυνατόν.