Ο γλυκός τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που παρασκευάζεται κυρίως από πλιγούρι και γάλα. Σε αντίθεση με τον ξινό τραχανά, δεν περιέχει γιαούρτι, και δεν αφήνετε να ξινήσει για αυτόν τον λόγο η γεύση του είναι πιο ήπια και λιγότερο ξινή.
Πώς γίνεται ο γλυκός τραχανάς
Η διαδικασία παρασκευής του γλυκού τραχανά είναι παρόμοια με αυτήν του ξινού τραχανά, έχει όμως διαφορές: Βράζουμε το γάλα μαζί με το πλιγούρι και λίγο αλάτι μέχρι να γίνει μία ομοιογενής μάζα και να απορροφηθεί όλο το γάλα.
Η διαφορά με τον ξινό τραχανά είναι ότι δεν αφήνουμε τη ζύμη αυτή να ξινήσει αλλά κόβουμε και απλώνουμε σε κομμάτια για να αρχίσει να στεγνώσει ο τραχανάς. Μετά από λίγες ημέρες, ο τραχανάς σπάει σε μικρά κομμάτια και αποθηκεύεται.
Γλυκός τραχανάς στη μαγειρική
Στη μαγειρική, ο γλυκός τραχανάς χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σούπας. Λόγω της ήπιας γεύσης του, είναι ιδανικός για πιάτα που έχουν ήδη ισχυρές γεύσεις ή πικάντικα συστατικά. Μπορεί επίσης να μπεις στα γεμιστά μαζί με ρύζι ή τα ντολμαδάκια.
Θρεπτικά συστατικά
Όπως και ο ξινός τραχανάς, ο γλυκός τραχανάς είναι θρεπτικός, παρέχοντας πρωτεΐνες από το γάλα και ίνες από το πλιγούρι.