Η γλυκόζη είναι ο πιο άφθονος μονοσακχαριτης στη γη, υπάρχει στα φρούτα και τα φυτά και αποτελεί τη βασική μονάδα των πολυσακχαριτών. Είναι ένας από τους τρεις διατροφικούς μονοσακχαρίτες, μαζί με τη φρουκτόζη και τη γαλακτόζη, οι οποίοι απορροφώνται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της πέψης και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη μαγειρική, η γλυκόζη χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται για να δώσει στα γλυκά μια απαλή και ελαστική υφή, καθώς σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν κρυσταλλώνει. Δηλαδή προσφέρει καλύτερη φίλη και γλυκύτητα χωρίς να προκαλεί σχηματισμό κρυστάλλων σάκχαρου.
Επιπλέον, η γλυκόζη χρησιμοποιείται σε ζελέδες, παγωτά, σοκολάτες, καραμέλες και άλλα γλυκά.
Η γλυκόζη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες και μαρινάδες, καθώς βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας και βελτιώνει την υφή των τροφίμων.