Το γουασάμπι, επιστημονικά γνωστό ως Eutrema japonicum, είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ιαπωνία, το οποίο είναι γνωστό για την πικάντικη ρίζα του. Ανήκει στην οικογένεια των λαχανιδών.
Το γουασάμπι είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει ισοθειοκυανάτες, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Στη μαγειρική, η ρίζα του γουασάμπι χρησιμοποιείται περισσότερο ως μια πάστα που προσθέτει ένταση και πικάντικη γεύση στα πιάτα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνική κουζίνα, όπου την σερβίρουν με σούσι και σασίμι. Επιπλέον, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε σάλτσες, μαρινάδες, σαλάτες, κρέατα και θαλασσινά.
Ωστόσο, προσοχή στην ποσότητα γουασάμπι που χρησιμοποιείς, καθώς είναι εξαιρετικά πικάντικο. Μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προσδώσει στο πιάτο σου μια έντονη γεύση.