Η καπνιστή πάπρικα, ή πικάντικη πάπρικα, είναι ένα είδος πάπρικας που έχει υποστεί επεξεργασία καπνίσματος για να αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση. Προέρχεται κυρίως από την Ισπανία, όπου είναι γνωστή ως “pimentón”. Συχνά χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά ισπανικά πιάτα, όπως το παέγια και το τσορίθο.
Το χαρακτηριστικό της καπνιστής πάπρικας είναι η ιδιαίτερη γεύση της που προσθέτει στα πιάτα. Η γεύση αυτή προέρχεται από τη διαδικασία καπνίσματος στην οποία υποβάλλονται οι πιπεριές πριν αποξηρανθούν και μετατραπούν σε σκόνη. Το αποτέλεσμα είναι μια γεύση που είναι γλυκιά, καπνιστή και ελαφρώς πικάντικη.
Η καπνιστή πάπρικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλα πιάτα για να προσθέσει περισσότερη γεύση. Είναι ιδανική για χρήση σε μαρινάδες για κρέας, σε σούπες και σάλτσες, ή απλά σαν τριμμένο μπαχαρικό για να προσθέσει μια καπνιστή νότα σε οποιοδήποτε πιάτο.
Όπως όλα τα μπαχαρικά, και η καπνιστή πάπρικα πρέπει να φυλάσσεται σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος για να διατηρήσει την πλήρη γεύση και τα αρωματά της.