Η καπνιστή ρέγγα είναι το ψάρι ρέγγα που έχει υποστεί κάπνισμα με στόχο την ενίσχυση της γεύσης αλλά και την αύξηση του χρόνου διατήρησης πριν την κατανάλωση. Η ρέγγα είναι ένα ψάρι που βρίσκεται κυρίως στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού και του Βόρειου Ειρηνικού ωκεανού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σκανδιναβία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καπνίσματος, το ψάρι έρχεται σε επαφή με καπνό, συνήθως από ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά, το οποίο διεισδύει στο κρέας και δημιουργεί μια πλούσια, βαθιά γεύση. Αυτή η γεύση συνδυάζεται εξαιρετικά με το φυσικά λιπαρό κρέας της ρέγγας, δημιουργώντας ένα γαστρονομικό πιάτο που είναι δημοφιλές ως εκλεπτυσμένο ορεκτικό ή ως συνοδευτικό σε κύρια πιάτα.
Συνταγές με καπνιστή ρέγγα
Η καπνιστή ρέγγα μπορεί να σερβιριστεί μόνη της, με λεμόνι ή ξίδι, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε μια ποικιλία συνταγών, όπως σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά και ψαρόσουπες. Στην Ελλάδα η καπνιστή ρέγγα όπως και η αντζούγια συχνά συνοδεύει στο τραπέζι τα όσπρια.