Το κεχρί είναι ένα αρχαίο δημητριακό, που ανήκει στην οικογένεια των ψευδοδημητριακών. Αν και η κατανάλωσή του υπέστη πτώση κατά τον 20ο αιώνα, παρατηρείται αύξηση στη χρήση του λόγω των θρεπτικών του ιδιοτήτων.
Ο καρπός του είναι μικρός και υπάρχουν πολλές ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών και ακόμη και μπύρας. Ανθεκτικό στην ξηρασία, το κεχρί προτείνεται ως λύση για να παρέχει τροφή σε χώρες με αυξανόμενο πληθυσμό.
Κεχρί και θρεπτικά συστατικά
Το κεχρί είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, μέταλλα και ίνες. Είναι ωφέλιμο για την υγεία σου, καθώς προστατεύει την καρδιά, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την πιθανότητα λίθων στη χολή και αποτρέπει απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι λιγνάνες του εμποδίζουν διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να αδυνατίσεις.
Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, καθιστώντας το ασφαλές για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Πού χρησιμοποιούμε το κεχρί
Το κεχρί ως νιφάδες, μπορείς να το προσθέσεις στο γάλα και το γιαούρτι ενώ μπορείς να το προσθέσεις στη διατροφή σου αντικαθιστώντας το ρύζι σε διάφορες συνταγές. Μαγειρεύεται όπως οι συνταγές με ρύζι.