Ας μιλήσουμε για την κέτσαπ, μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανόν να την χρησιμοποιείς συχνά στη μαγειρική, αλλά γνωρίζεις πραγματικά τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη της;
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη της κέτσαπ
Η κέτσαπ προέρχεται από ώριμες τομάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, κάτι που σημαίνει ότι η κέτσαπ μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης.
Που χρησιμοποιείται η κέτσαπ στη μαγειρική
Η κέτσαπ χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, κυρίως ως συνοδευτικό σάλτσα για μια πληθώρα πιάτων. Μπορείς να την προσθέσεις σε μπέργκερ, να συνοδεύσεις λουκάνικα, πατάτες τηγανητές, αλλά και σε σάντουιτς ή ακόμη και σε πιο πολύπλοκες συνταγές για να προσθέσεις επιπλέον γεύση.
Αλλά να θυμάσαι, όπως και με κάθε άλλη σάλτσα, η κέτσαπ πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Πολλές εμπορικές μάρκες κέτσαπ περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και νατρίου, οπότε αν έχεις κάποιες διατροφικές ανησυχίες ή περιορισμούς, είναι καλό να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες. Προσπάθησε να επιλέξεις συσκευασίες κέτσαπ χαμηλές σε ζάχαρη ή να φτιάξεις τη δική σου κέτσαπ στο σπίτι, για να έχεις πλήρη έλεγχο των συστατικών.