Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που καλλιεργείται για τους πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά σπόρους της με καταγωγή από τη Βολιβία και το Περού όπου η καλλιέργειά της ανάγεται πολλές χιλιετίες πίσω. Είναι γνωστό ότι οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως “η μητέρα όλων των σπόρων” και αποτελούσε βασική τροφή τους.
Η γεύση της κινόα είναι νοστιμότατη και ιδιαίτερα διακριτική, με μια γλυκύτητα που μοιάζει με αυτή των ξηρών καρπών και μια ήπια καρυκευμένη υφή που την κάνει ευχάριστη στον ουρανίσκο. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως βάση για σαλάτες, ως συνοδευτικό πιάτο στο κύριο γεύμα, να την προσθέσεις σε σούπες ή να την χρησιμοποιήσεις ως εναλλακτική επιλογή για το ρύζι ή τα ζυμαρικά.
Το μυστικό της δημοτικότητας της κινόα είναι χωρίς αμφιβολία η υψηλή διατροφική αξία της. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ινες και απαραίτητα αμινοξέα, ενώ παράλληλα περιέχει σημαντικά επίπεδα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι πρωτεΐνες που περιέχει η κινόα είναι ολοκληρωμένες, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Αυτό την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, η κινόα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την πέψη και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ίνες.
Εν κατακλείδι, η κινόα είναι μια ευπροσάρμοστη τροφή που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023