Ο κολοκυθόσπορος, γνωστός επίσης ως πασατέμπος, είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τους σπόρους της κολοκύθας. Αυτοί οι σπόροι είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που ευεργετούν την υγεία.
Ο πασατέμπος στη μαγειρική
Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους στη μαγειρική. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, και σε ψωμιά ή σε γλυκά, να χρησιμοποιηθούν σαν γαρνιτούρα ή ακόμα και να φαγωθούν ως σνακ ψημένοι και αλατισμένοι ή μη.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη του πασατέμπου
Οι κολοκυθόσποροι προσφέρουν μια θρεπτική πηγή πρωτεΐνης και διατροφικών ινών, ενώ είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη K, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και της γενικής υγείας.
Τέλος, εκτός από την υψηλή θρεπτική αξία τους, οι κολοκυθόσποροι παρέχουν και αρκετά οφέλη για την υγεία. Αναφέρεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.