Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τον ρίζωμα του φυτού Curcuma longa. Είναι ευρέως γνωστός για το φωτεινό κίτρινο χρώμα του και για την έντονη γεύση του, η οποία είναι γλυκιά, πικάντικη και λίγο πιπεράτη.
Συνταγές με κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι ένα βασικό συστατικό στην ινδική κουζίνα και είναι αυτό που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, η χρήση του δεν περιορίζεται στην Ινδία. Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές άλλες κουζίνες, από τη μέση ανατολή μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία, για να δώσει γεύση και χρώμα σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, ρύζι και κοτόπουλο.
Διατροφική αξία του κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ειδικά την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι μια φυτοχημική ουσία που έχει δείξει να έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, , βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Οφέλη για την υγεία
Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση των χρόνιων φλεγμονών και των οξειδωτικών καταστροφών στο σώμα. Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνου.