Το κουσκούς είναι ένα είδος τροφής που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και λογίζεται ως ζυμαρικό. Παράγεται από χοντρούς κόκκους σταριού, το γνωστό χοντρό σιμιγδάλι, οι οποίοι αφού βραχούν κυλιούνται σε αλεύρι και στη συνέχεια αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο. Είναι ένας βασικός πυλώνας της κουζίνας σε χώρες όπως η Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία και η Λιβύη.
Χρήσεις στην Κουζίνα
Το κους κούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα συνοδευτικό για κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ή μπορεί να σερβιριστεί ως ένα ξεχωριστό πιάτο. Συχνά προσθέτουν στο κουσκούς λαχανικά, καρύκευμα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες για να προσδώσουν γεύση και χρώμα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή σε πιο γλυκές εκδοχές με φρούτα και μέλι.
Διατροφική Αξία
Το κουσκούς είναι πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες και περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες διαιτητικής ίνας. Παρέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως τις βιταμίνες B, σίδηρο, σελήνιο και μαγγάνιο.
Οφέλη για την Υγεία
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαιτητική ίνα, το κουσκούς μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας του εντέρου, στον έλεγχο του βάρους και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Οι πρωτεΐνες που περιέχει συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, ενώ τα μέταλλα και οι βιταμίνες του βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.