Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τροφίμων, από το ψωμί και ξυμαρικά, έως τη μπύρα και το ουίσκι.
Είναι γνωστό για το υψηλό περιεχόμενο σε διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ιώδιο, το οξυγόνο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Στην μαγειρική, το κριθάρι χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, να γίνει ζύμη για την παρασκευή ζυμαρικών.