Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae, την οποία συχνά αποκαλούμε οικογένεια των μέντων και περιλαμβάνει φυτά όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Κάθε μέλος αυτής της οικογένειας έχει έναν ξεχωριστό, αλλά παρόμοιο αρωματικό χαρακτήρα που το κάνει εξαιρετικά χρήσιμο σε πολλές γαστρονομικές εφαρμογές.
Το άνθος της λεβάντας έχει μια γαλάζια ή μοβ απόχρωση και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία και τη μαγειρική.
Η λεβάντα έχει μια ισχυρή, γλυκιά μυρωδιά που έχει ένα σχεδόν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον στρες και την αϋπνία. Η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως σαπούνια και λοσιόν, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιφλεγμονώδών ιδιοτήτων της.
Στη μαγειρική, τα άνθη της λεβάντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν μια αναζωογονητική νότα σε διάφορα γεύματα και γλυκά. Είναι δημοφιλής συστατικό σε μαρμελάδες, παγωτά, και ακόμα και σε ορισμένα ζεστά ποτά