Το μάνγκο είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Ασία και είναι πολύ δημοφιλές για τη γλυκιά και ζουμερή του γεύση. Σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Τα μάνγκο έχουν ελαφρώς ελλειπτικό σχήμα, με έντονο πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσής τους. Το εσωτερικό τους είναι πορτοκαλί και γεμάτο με γλυκό, ζουμερό κρέας που περιβάλλει ένα μεγάλο σπόρο στη μέση.
Θρεπτικά συστατικά του μάνγκο
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη A και ποτάσιο, καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες όπως το φυλλικό οξύ και το ψευδάργυρο. Πιστεύεται ότι η κατανάλωση μάνγκο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος, στην υγεία των ματιών, στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Το μάνγκο στη μαγειρική
Το μάνγκο μπορεί να φαγωθεί ως είναι, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, γλυκά, γιαούρτια ή να ενσωματωθεί σε πιο περίπλοκες συνταγές.. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ο φλοιός του μάνγκο και ο σπόρος του δεν πρέπει να καταναλωθούν, καθώς περιέχουν μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.