Τα μανιτάρια πλευρώτους, ή μανιτάρια κοχύλι, είναι ένα είδος μανιταριών που παίρνει το όνομά του από το σχήμα του καπέλου που μοιάζει με έναν οστρακοειδές κοχύλι. Αυτά τα μανιτάρια είναι ευρέως διαδεδομένα και είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους ξύλου.
Συνταγές με μανιτάρια πλευρώτους
Στην κουζίνα, τα μανιτάρια πλευρώτους είναι αγαπημένα για την απαλή υφή τους και την ήπια, γλυκιά γεύση τους, που μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, από το απλό ψήσιμο ή τηγάνισμα, μέχρι την χρήση τους σε σούπες, στιφάδο, πίτες ή πίτσες.
Μανιτάρια πλευρώτους θρεπτικά συστατικά
Από την άποψη της υγείας, τα μανιτάρια πλευρώτους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ινές, και περιέχουν έναν αριθμό σημαντικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη B, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το φώσφορο και το κάλιο. Επίσης, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, όπως με όλα τα μανιτάρια, τα μανιτάρια πλευρώτους θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο μετά το μαγείρεμα, καθώς τα ωμά μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι δύσπεπτα ή ενδεχομένως τοξικά για ορισμένους ανθρώπους.