Το μανούρι είναι ένα παραδοσιακό νωπό τυρί που παράγεται στην Ελλάδα, κυρίως στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Είναι ένα τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, και είναι γνωστό για την μαλακή του υφή και την ήπια, αλλά χαρακτηριστική του γεύση.
Το μανούρι στη μαγειρική
Το μανούρι μπορείς να το φας σκέτο ή να το χρησιμοποιήσεις σε ποικίλες συνταγές. Είναι ιδανικό για ορεκτικά με βάση το τυρί, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά και σάλτσες. Λόγω της μαλακής του υφής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντικαταστάτης της μοτσαρέλας.
Θρεπτικά συστατικά
Το μανούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρο, και περιέχει μια σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, Β και D. Επίσης, παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, πολλά από αυτά τα λιπαρά είναι ακόρεστα, που είναι καλύτερα για την καρδιαγγειακή υγεία από τα κορεσμένα λιπαρά.
Παρ’ όλα αυτά, όπως και με όλα τα τυριά, είναι σημαντικό να το καταναλώνεις με μέτρο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη.