Το μανταρίνι, είναι ένα μικρό πορτοκαλί φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Προέρχεται από την Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ιαπωνία, και τώρα καλλιεργείται ευρέως σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Τα μανταρίνια έχουν μια λεπτή και εύκολα αφαιρούμενη φλούδα, γεμάτη με αιθέρια έλαια που προσδίδουν ένα έντονο άρωμα. Η σάρκα τους είναι γλυκιά, λίγο ξινή και πολύ χυμώδης, με λίγους ή καθόλου σπόρους ανάλογα την ποικιλία. Τα πιο γνωστά μανταρίνια στην Ελλάδα είναι οι κλημεντίνες, που δεν έχουν καθόλου κουκούτσια, και τα μαντρίνια νόβα με έντονο άρωμα και πολύ χυμό με τη φλούδα τους όμως να αφαιρείται δυσκολότερα.
Θρεπτικά συστατικά των μανταρινιών
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το ποτάσιο. Είναι πηγή διατροφικής ίνας, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο.
Τα μανταρίνια στη μαγειρική
Τα μανταρίνια μπορούν να τρώγονται φρέσκα, σαν σνακ ή ως μέρος σαλάτας φρούτων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μαγειρικές συνταγές, από γλυκά και διάφορα επιδόρπια έως και σάλτσες και μαρινάδες για κρέας ή ψάρι. Ο χυμός τους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ποτά και κοκτέιλ. Ενώ η φλούδα γίνεται καταπληκτικό σιροπιαστό γλυκό.