Η ματζουράνα είναι ένα αρωματικό φυτό με ευχάριστη γεύση και άρωμα που θυμίζει λίγο το θυμάρι και το ρίγανη. Είναι από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά στην ελληνική κουζίνα.
Η ματζουράνα στη μαγειρική
Η ματζουράνα χρησιμοποιείται σε ποικίλες συνταγές, από σούπες και σάλτσες έως κρέατα και ψάρια, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο, γεμάτο άρωμα χαρακτήρα. Είναι ιδανική για την προετοιμασία μαρινάδων, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και σε πικάντικες συνταγές.
Θρεπτικά συστατικά της μαντζουράνας
Αλλά η ματζουράνα δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Έχει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, Β6, C, E και K, αλλά και μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το σίδηρο. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Για όσους αγαπούν τον κήπο, το φυτό της ματζουράνας είναι επίσης εύκολο στην καλλιέργεια, ανθεί σε ήλιο και σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και προσφέρει μια ευχάριστη αισθητική προσθήκη στον κήπο.