Ο μάραθος, είναι ένα αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια που του προσδίδουν ένα ιδιαίτερο, άρωμα.
Ο μάραθος στη μαγειρική
Οι σπόροι του μάραθου, ο μαραθόσπορος, χρησιμοποιούνται κυρίως στην κουζίνα, είτε άθικτοι, είτε αλεσμένοι. Έχουν μια διακριτική γεύση, που μπορεί να περιγραφεί ως γλυκιά και κάπως ξυλώδης, με μια νότα γλύκας. Χρησιμοποιούνται συχνά σε αρτοσκευάσματα, σούπες, σάλτσες και πικλίδια, ενώ είναι πολύ δημοφιλείς στην Ινδική κουζίνα.
Μάραθος θρεπτικά συστατικά
Ο μάραθος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και E, καθώς και μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Τέλος, ο μάραθος είναι ένα πραγματικά όμορφο φυτό, με λεπτά, πράσινα φύλλα και κίτρινα λουλούδια που ανθούν το καλοκαίρι. Είναι ιδανικό για κήπους και μπορεί να φυτευτεί εύκολα από σπόρους ή διαίρεση των ριζών.