Η μαρμελάδα είναι ένα παραδοσιακό άλειμμα, γλυκό του κουταλιού, που παρασκευάζεται από φρούτα και ζάχαρη. Συχνά προστίθεται λίγο λεμόνι ή και μήλο επειδή περιέχει πηκτίνη και βοηθάει τη μαρμελάδα να αποκτήσει πιο ωραία και σταθερή υφή. Είναι ευρέως γνωστή σε όλον τον κόσμο και χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη σε ψωμί του τοστ ή φρυγανιές, ή σε διάφορα γλυκά και συνταγές.
Στις συνταγές για μαρμελάδες, τα φρούτα βράζονται με ζάχαρη και λίγο λεμόνι, μέχρι να γίνουν ενιαία υγρή μάζα σαν τζελ και στη συνέχεια το μίγμα αφήνεται να κρυώσει τοποθετηθεί σε βάζα και αποθηκευτεί. Οι περισσότεροι προσθέτουν σπιτικές μαρμελάδες και λίγο πράσινο μήλο. Η ζάχαρη βοηθάει στη συντήρηση της μαρμελάδας, ενώ το λεμόνι και το μήλο προσθέτουν γεύση και πεπτικά ένζυμα που βοηθούν να αποκτήσει η μαρμελάδα την τελική της υφή.
Η μαρμελάδα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνη C, καθώς και σε φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φρούτα. Ωστόσο, λόγω του υψηλού περιεχομένου σε ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Στην Ελλάδα, είναι δημοφιλής η παρασκευή της μαρμελάδας από διάφορα φρούτα, όπως η φράουλα, το ροδάκινο και το βερίκοκο. Η μαρμελάδα συνήθως σερβίρεται στο πρωινό ή χρησιμοποιείται σε κέικ και γλυκά.