Η μαστίχα είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από το δέντρο της μαστίχας (Pistacia Lentiscus var. Chia), που κυρίως αναπτύσσεται στο νησί της Χίου. Πρόκειται για ένα διάφανο, ελαφρώς κιτρινωπό ρητίνι που συλλέγεται από τον βλαστό και τον κορμό του δέντρου.
Το συγκεκριμένο δέντρο είναι ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί σε δύσκολες συνθήκες, αλλά για την παραγωγή της μαστίχας χρειάζεται ένα ειδικό μικροκλίμα που καλύτερο δεν υπάρχει παρά μόνο στη Χίο.
Χρήσεις της μαστίχας
Η μαστίχα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυσική τσίχλα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι έχει και πολλές ιατρικές ιδιότητες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στην παρασκευή γλυκών, παγωτών, λικέρ και διαφόρων άλλων γαστρονομικών προϊόντων.
Τέλος, η μαστίχα της Χίου έχει αναγνωριστεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας τη μοναδικότητα και την ποιότητα αυτού του προϊόντος.