Η μαύρη τρούφα, γνωστή και ως Tuber melanosporum, είναι ένα από τα πιο πολυτελή και δημοφιλή είδη τρούφας ανώτερη γευστικά από την λευκή τρούφα. Αυτό το μαγειρικό “διαμάντι” βρίσκεται κυρίως κάτω από το έδαφος στις ρίζες ορισμένων δένδρων, όπως οι δρυς, οι φλαμουριές και οι καρυδιές.
Μαύρη τρούφα θρεπτικά συστατικά
Η μαύρη τρούφα έχει ένα πολύπλοκο και ανεπανάληπτο άρωμα που συνδυάζει γήινες νότες με εκείνες της σοκολάτας, της βανίλιας, και των ξηρών καρπών. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, συμβάλλοντας έτσι στη διατροφική ποικιλομορφία.
Η μαύρη τρούφα στη μαγειρική
Στη μαγειρική, η μαύρη τρούφα χρησιμοποιείται κυρίως φρέσκια και προστίθεται σε πιάτα την τελευταία στιγμή, για να διατηρήσει το εξαιρετικό άρωμά της. Μπορεί να κοπεί σε λεπτές φέτες σαν φλούδες ή να τριφτεί πάνω από ζυμαρικά, ριζότο, ομελέτες, κρέας ή ψάρι, ενώ συνδυάζεται τέλεια και με τυριά. Μπορεί επίσης να μπει σε εξαιρατικό παρθένο ελαιόλαδο και να δημιουργήσει λάδι τρούφας.
Παρόλο που η ανάπτυξη των τρούφων είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες του εδάφους και του κλίματος, η γεύση και το άρωμα της μαύρης τρούφας την καθιστούν από τα πιο ξεχωριστά και αξιόλογα προϊόντα της γαστρονομίας.Είναι ακριβή αλλά αξίζει να την δοκιμάσεις.